Gå til hovedindhold
/ Klima, teknik og miljø

Teknologiradar 2024 på klima-, teknik- og miljøområdet

Se hvilke teknologier der bliver brugt på klima-, teknik- og miljøområdet og læs mere om udvalgte teknologier.

08. mar. 2024
Teknologiradar 2024 for Klima, teknik og miljø. Disse teknologier vurderes som 'Klar': Apps, Chatbots, Cloud, Droner, Edge computing, Generativ AI, Informations- og selvbetjeningsskærme, IoT og sensorer, IoT-platform, Robotic process automation, Sociale teknologier, Videoløsninger. Afprøv'-teknologier: 3D-printer, Computer vision, Fysiske robotter, Machine learning, Process mining, Virtuelle digitale assistenter. 'Hold øje'-teknologier: Digital twin. 'Afvent'-teknologier: Ingen.

Se radaren og de øvrige fagspecifikke radarer længere nede på siden.

 • Læs op

Indhold

  På klima-, teknik- og miljøområdet bruger kommunerne teknologi til at holde øje med landområder og trafikudviklingen, ligesom de også bruger teknologi til at lys-, varme- og vandregulere store bygningsmasser i kommunen. Derfor er droner og sensorer en del af Teknologiradarens KLAR-teknologier.

  I forbindelse med dataindsamlingen til Teknologiradaren har kommunerne i slutningen af 2023 svaret på, hvilke teknologier der har skabt størst værdi hos dem på klima-, teknik- og miljøområdet. Selvom droner og sensorer har en stor udbredelse i kommunerne, svarer 22% af respondenterne, at RPA har skabt størst værdi, 17% svarer videoløsninger, og 16% svarer apps.

  ”Vi ser rigtig tit, at det er de her teknologier, som kommunerne ser som de mest værdiskabende. Det betyder selvfølgelig ikke, at de andre teknologier i radaren ikke skaber værdi. Men lige netop RPA, videoløsninger og apps kan bruges i rigtig mange sammenhænge, så mange medarbejdere vil have berøring med teknologierne og mærke den værdi, som de skaber”, fortæller Søren Nørgaard Madsen, chefkonsulent i KL.

  Droner og sensorer måler og registrerer fra vej til luft

  Kommunerne skriver, at de bruger droner til eftersyn på bygninger, fx til at registrere tilstanden af tagrender og tagflader. Droner bliver også brugt til at fotografere oversvømmelse af vandløb og måle højder på landskaber.

  Sensorerne bliver flittigt brugt af kommunerne, der kan have op til 600 sensorer til at styre og registrere indeklima. Sensorerne kan også måle vejtemperaturer, som en kommune skriver: 

  ”vi måler vejtemperatur i forhold til glatførebekæmpelse”.

   

  Radar for fagområderne