Gå til hovedindhold
/ Blockchain

Blockchain

Blockchain kan fjerne behovet for store centrale registre. Dertil kan blockchain skabe transparens ift. historik og transaktioner, idet alle transaktioner er synlige og historikken kan ikke ændres når først hele blockchain-netværket har godkendt den.

 • Læs op

Indhold

  Blockchain er en kæde af datablokke, der bygger på en distribueret database eller åben digital hovedbog, som kan registrere og verificere transaktioner mellem to parter. Den distribuerede database betyder, at systemet ikke har nogen central database, men at kopier af data om fx transaktioner er spredt over mange lokationer, og at det ikke er nødvendigt med en central enhed, der skal godkende transaktionerne.

  Anvendelsesmuligheder i kommunerne

  Blockchainen kan desuden kombineres med betingede aftaler, der foretager prædefinerede handlinger, når objektive kriterier er opfyldt. I kommunal sammenhæng er der gennemført et pilotprojekt, hvor blockchain-teknologien er benyttet til håndtering af kontrakter og validering af fakturaer. Pilotprojektet viste, at teknologien endnu ikke moden til bred anvendelse i kommunerne.

  Kan potentielt bruges til at løse følgende udfordringer

  Blockchain kan bruges til at skabe entydig logning af transaktioner, med en ufravigelig historik, der er tilgængelig for udvalgte interessenter. Blockchain kan dermed bidrage til høj sikkerhed og dermed tillid ml. fx borgere og kommuner.

  Kontakt

  Kontorchef

  Frederik Nordentoft Andersen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3405

  E-mail: frna@kl.dk