Databrug
Data er ikke nyt, men det nye er, at mængden af data stiger og at større computerkraft og nye teknologier gør det muligt at indsamle, analysere og formidle data på nye måder. Hvordan kan vi aktivt arbejde med data og få mest mulig værdi ud af de data, vi har?
Nye teknologier indsamler, bearbejder og formidler data
I Kommunernes Teknologiradar har vi inddelt teknologier i tre typer ift. hvordan data indgår i teknologien: hhv. teknologier til dataindsamling, teknologier til dataanalyse og behandling samt teknologier indlejret i produkter og services
Ny teknologi indsamler data: Ny teknologi såsom sensorer, droner og satellitter kan desuden bruges til at indsamle data, der giver vigtig viden til at løse opgaver fx i forhold til klimasikring, byudvikling, trafikplanlægning og andre hensyn.
Ny teknologi analyserer data: Ny teknologi giver mulighed for at analyse store mængder af data, at se mønstre i data og automatisere på baggrund af data. Det gælder teknologier som RPA og kunstig intelligens. Data kan både være tekst, lyd og billeder og med den type dataanalyse kan vi effektivisere og optimere processer i kommunen fx i forhold til administration og hjælp til beslutningsstøtte og lettelse af sagsgange.
Ny teknologi fremstiller og formidler data, data indlejret i teknologi: Nye teknologier kan også bruges til at formidle data eller tilbyde en service, hvori der bruges data. Det er fx apps til medarbejdere eller borgere. Det er skærme og selvbetjeningsløsninger eller en chatbot. Mange af de teknologier kan bruges til at give en tilpasset serviceoplevelse.
Mulighederne i standardiserede og nationalt dækkende data
I kommunerne er der stadig større opmærksomhed på mulighederne ved de store datamængder, der findes. Arbejdet med data er omfattende og data bruges i alle fagområder.
Et udgangspunkt kunne være at fokusere på de såkaldte grunddata. Grunddata er de grundlæggende oplysninger, som det offentlige Danmark registrerer: Fast ejendom, adresser, veje og områder, vand og klima, geografi, personer og virksomheder. Ved at implementere en infrastruktur baseret på offentlige autoritative data (udstillet gennem den nationale datadistributionsløsning Datafordeleren) sikres kvalitet i forvaltningen, men der åbnes også for nye muligheder. Nye løsninger baseret på grunddata kan sikre, at borgere og virksomheder oplever en sammenhængende offentlig service, og at den enkelte kommune kan løse sine opgaver mere effektivt.
Data fra myndigheder og andre offentlige instanser stilles også til rådighed for kommunerne via den fælleskommunale infrastruktur. Gennem tværgående integrationer kan kommunerne og deres it-leverandører få adgang til og anvende data om fx årsopgørelser, bopæl og ydelser i deres it-løsninger.
Generelt har vi adgang til mange standardiserede og nationalt dækkende offentlige data; miljøportalen, sundhedsportalen m.fl. samt demografiske data om borgere og ledelsesinformation kan bruges til kvalitetsudvikling ved at finde mønstre og reagere på dem, såvel som til sammenligninger på tværs af kommunegrænser. Data kan også bruges til at finde effektiviseringer og råderum.
Se fx mere her: https://arkitektur.digst.dk/kataloger/datadistributoerkatalog
Får vi brugt data bedst muligt?
Brugen af data kræver opmærksomhed og dialog i hele ledelseskæden. Data og Business-intelligens er kommet til et sted, hvor det ikke længere er de tekniske problemer, der fylder mest. Der ligger et stort arbejde i at sikre datakvalitet, at lave dataanalyser, sikre dataarkitektur og datagovernance og lede og forvalte dataunderstøttet. Og der ligger også et arbejde i at sikre en god arbejdskultur omkring brugen af data. Får vi brugt den data vi indsamler bedst muligt? Forstår vi data på samme måde? Og er kvaliteten af data tilstrækkelig til at bruge den systematisk? Bruger vi KLE-opmærkning rigtigt til at strukturere vores data? Datakvalitet og standardiserede, strukturerede data er fx helt afgørende, når vi skal analyse data eller bruge dem i digitale løsninger fx vise data for borgerne i Borgerblikket.
Læs eksempler på at data giver værdi, og find andre nyttige sider om brugen af data her på denne side.