Kontakt
Søren Nørgaard Madsen
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3633
E-mail: snma@kl.dk
Alberte Romme Bangsgaard
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3201
E-mail: arba@kl.dk
Med et abonnement på ”Videncenter Meetup” bliver du en del af et virtuelt netværk og får adgang til to månedlige webinarer om digitale temaer og ny teknologi i kommunerne.
Videncenter Meetup er en webinarrække, der giver jer mulighed for løbende at få tanket ny viden og inspiration om digitale temaer og nye teknologier og deres anvendelse i kommunerne. I bliver samtidig en del af et virtuelt kommunalt netværk, hvor I kan dele viden og høre andre kommuners erfaringer og input.
Med et årsabonnement får I adgang til ca. 25 webinarer. Webinarene afholdes typisk hverdage kl. 9-10.
På webinarerne formidler KL, kommuner og eksperter fx fra KOMBIT eller Komponent viden om digitale temaer med afsæt i konkrete cases, redskaber og analyser, som er direkte anvendelige i kommunerne.
I får også adgang til en lukket teams-gruppe, hvor I kan se optagelser af oplæg fra tidligere Meetups, slides og andet relevant materiale. Meetup er ikke anonymt blandt medlemmerne af netværket.
1 års abonnement til en enkelt kommunal medarbejder koster 2.000 kr.
1 års "kommune-abonnement" koster 8.000 kr.
Kommune-abonnementet giver et ubegrænset antal pladser på Meetup-rækken. I tilmelder jer én gang ved at vælge "kommune-abonnement" under fanen tilmelding. Derefter bliver abonnementet automatisk fornyet hvert år til juli, medmindre det afmeldes. Medarbejdere, der deltager i Meetup'ene kan herefter tilmelde sig ved at vælge "Medarbejder fra kommune med kommune-abonnement" - 0 kr.
Hvis din kommune er på listen, kan du tilmelde dig via linket foroven. Du melder dig til ved at vælge "Medarbejder fra kommune med kommune-abonnement" - 0 kr.
Mange borgere svært ved at forstå den kommunikation, de modtager fra det offentlige. AI kan bidrage til bedre og let forståelig kommunikation med brug af nytænkende virkemidler, som taleteknologi, video, chat bots, avatarer mv. Disse virkemidler kan understøtte borgere i deres mange forskellige digitale gøremål – fra at finde frem til der, hvor de kan blive hjulpet i det offentlige system til få en mere personaliseret tilbagemelding på en forespørgsel end den information de kan finde på den kommunale hjemmeside. KL har sammen med LEAD og med input fra kommuner og leverandører udformet 5 visionære brugsscenarier for hvordan AI udvikler kommunens borgerrettede kommunikation.
På dette webinar præsenteres 5 brugsscenarier med både kortsigtede muligheder og langsigtede potentialer.
Kaare Pedersen, partner i Lead+ og Andreas Fricke Møller, chefkonsulent i Lead+ præsenterer brugsscenarierne.
Herefter dykker vi ned i en case fra Rødovre Kommune om AI-understøttet kulturforandring. Rødovre Kommune bruger AI som led i en proces mod mere demokratisk og borgerorienteret kommunikation. Ved hjælp af AI bliver kommunens standardbreve omskrevet for at fremme en klar og empatisk dialog, så borgerne oplever en mere tilgængelig og inkluderende kontakt med kommunen.
Michael Payne Momme fra Digitaliseringsafdelingen – Digital Udvikling i Rødovre kommune fortæller om Rødovre Kommunes erfaringer med AI-understøttet kulturforandring.
Dette Meetup vil som de andre Meetups i webinarrækken om AI, fokusere på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til AI.
Læs mere om webinarrækken om AI
AI-webinaret sætter fokus på, hvordan medarbejdere, ledere og borgere kan blive trygge ved at bruge generativ AI og lære at bruge teknologien klogt. Det er på kort tid blevet en vigtig opgave, som mange kommuner er optaget af at løse, så medarbejdere, ledere og borgere kan få glæde af den nye teknologi.
På webinaret kan du bl.a. høre Christoffer Dithmer fortælle om, hvordan Vallensbæk arbejder med kompetenceforløb i generativ AI. Du kan også høre KL give gode cases på kompetenceudviklingsforløb om generativ AI.
Til dette Meetup kan du høre mere om de resultater, der kan opnås ved at anvende blesensorer på socialområdet. Birgitte Halle, velfærdsteknologisk konsulent i Aarhus Kommune, deler kommunens erfaringer med at udbrede teknologien.
Vi sætter fokus på den etiske brug af teknologierne med en ny undersøgelse fra VIVE, Aarhus Universitet og Aarhus Kommune. Stinne Ballegaard, chefanalytiker fra VIVE, og Astrid Meyer, ph.d. fra Aarhus Universitet, præsenterer undersøgelsens hovedpointer. De giver gode råd til, hvordan vi kan blive endnu bedre til at arbejde organisatorisk med at indlejre etiske refleksioner, når vi bruger forskellige sensorteknologiske løsninger. Stinne og Astrid præsenterer blandt andet en kortfattet guide og små videoer, som giver inspiration til måder at arbejde med teknologierne i kommunerne.
Dette Meetup vil som de andre Meetups i webinarrækken om AI, fokusere på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til AI.
Læs mere om webinarrækken om AI
EU har vedtaget en omfattende lovgivning, der sigter mod at regulere anvendelsen af AI. Den såkaldte AI-forordning. Forordningen træder i kraft om knap to år. For kommunerne betyder det, at de skal forberede sig på implementering af forordningen. Som optakt til implementeringen, fokuserer vi i dette AI-webinar på forordningen.
Martin Dam Zagler fra Digitaliseringsstyrelsen giver et overblik over AI-forordningen. Efter oplægget vil der være tid til dialog om kommunernes behov for afklaringer og fælles indsatser i forbindelse med implementeringen af forordningen.
På dette meetup kan du høre om etableringen af Det Nordjyske eSundhedsvæsen, der går på tværs af Region Nordjylland, de nordjyske kommuner og almen praksis. Vi dykker ned i ambitionerne med at skabe et eSundhedsvæsen, som refererer til brugen af digitale teknologier til at levere sundhedsydelser på tværs af sundhedsvæsnets sektorer og med inddragelse af borgere og pårørende. Vi hører mere om målet med at udbrede, udvikle og implementere koncepter, som via borgernær teknologi løser den fælles udfordring med at levere mere sundhed for færre eller de samme ressourcer.
På dette Meetup kan du høre, hvordan AI kan være med at formidle kultur og inddrage borgere på nye måder. Museumschef Sebastian Gyrst-Longsig Christensen fortæller om Helsingør Museums nye chatbot. Den hedder ByhistoriskGPT og kan guide borgerne igennem 600 års byhistorie.
Bagefter fortæller Teamlead Søren Lundsgaard, hvordan Aarhus Kommune bruger kunstig intelligens til at samle input fra borgerne om, hvordan fremtidens by skal se ud. Til sidst vil Nicklas Bang Bådum fra Democracy X highlighte fordele ved at inddrage borgere og medarbejdere i udviklingen af AI.
Se webinaret om kunstig intelligens, kulturliv og borgerinddragelse fra d. 2. oktober 2024
Dette Meetup vil som de andre Meetups i webinarrækken om AI, fokusere på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til AI.
KOMBIT har indgået en omfattende kontrakt på Testing as a Service – eller TaaS, som det også kaldes. På Videncenterets Meetup den 19. september kan du blive klogere på, hvorfor KOMBIT har valgt en ny tilgang til at teste de fælleskommunale IT-systemer.
I spidsen for den nye retning og udbuddet af test-opgaven står Heidi Kristoffersen, der er chef for kvalitet og test i KOMBIT. På dette Meetup vil hun fortælle mere om, hvad der ligger bag beslutningen om at gå TaaS-vejen, og hvad det er for et samarbejde kommunerne og KOMBIT kigger ind i med den nye leverandør, Cognizant.
Frederik Beyer, Bæredygtighedskonsulent, står for at facilitere dette Meetup.
Vi stiller skarpt på IoT og Open Source. Til dette Meetup præsenterer OS2 IoT, hvad der er nyt og hvad der er på vej på OS2 platformen.
GovTech Midtjylland præsenterer et igangværende arbejde med at strømline dataindsamlingen fra forskellige IoT løsninger og til sidst vil virksomheden Sensade præsentere en række parkeringscases fra danske kommuner, som skaber konkrete gevinster.
Til dette Meetup vil du møde:
Vi retter blikket på AI-projekter i kommunerne, når vi på dette webinar præsenterer AI-landkortet, der viser 94 kommunale AI-projekter. Vi kigger på tendenserne i landkortet og fremhæver de områder, hvor AI lige nu rykker frem.
Bagefter præsenterer vi sammen med Digitaliseringsstyrelsen et nyt inspirationskatalog om generativ AI i det offentlige. Du får mulighed for at høre, hvad der er tankerne bag kataloget, og hvilke erfaringer som myndigheder har gjort sig med generativ AI.
Se webinaret: Kommunale AI-projekter fra øst til vest
Dette Meetup vil som de andre Meetups i webinarrækken om generativ AI, fokusere på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til generativ AI.
Vi kigger nærmere på de fysiske robotter, som lige nu tages i brug forskellige steder i de danske kommuner og på hospitaler.
Vi dykker ned i den nyeste forskning på området og zoomer ind på det, der sker, når robotterne forlader fabrikkernes samlebånd for at arbejde sammen med mennesker og hjælpe til med forskellige opgaver– fx når de fragter blodprøver på hospitalet eller transporterer vasketøj og mad på plejehjemmet. Forventningerne til robotternes kunnen er ofte store. Hvad skal der til, for at de bliver indfriet, og robotterne bliver en værdifuld ressource i den regionale og kommunale opgaveløsning?
På dette meetup kan du møde:
Dette Meetup vil som de andre Meetups i webinarrækken om generativ AI, fokusere på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til generativ AI.
Vil I være med til at skabe fremtidens danske sprogmodeller? Sådan lyder det fra det nye Dansk Sprogmodel Konsortium, der på dette webinar fortæller alt om initiativet, der blev lanceret i begyndelsen af maj.
Anført af IBM, Dansk Erhverv og Alexandra Instituttet inviterer Dansk Sprogmodel Konsortium offentlige og private parter til at blive en del af et værdibaseret fællesskab, som deler data og udvikler fremtidens danske sprogmodeller. Enkelte kommuner er allerede blevet medlemmer.
På webinaret fortæller Frederikke Rosendal Egede Saabye fra Dansk Erhverv og Jens Kaas Benner fra Alexandra Instituttet om tankerne bag konsortiet. Lone Juric fra Aarhus Kommune forklarer, hvorfor Aarhus Kommune synes, at det er en god idé at være medlem.
Bagefter går vi i AI-maskinrummet med Thomas Lerche fra Gladsaxe Kommune. Han fortæller om kommunens arbejde med specialiserede chatbots, der kan hjælpe medarbejderne i hverdagen.
Se webinaret 'Fremtidens danske sprogmodeller og GenAI-nutid i Gladsaxe'
Hvordan kan vi effektivt inddrage borgere, politikere, medarbejdere og ledere i processen med offentlig digitalisering?
Ny teknologi og digitalisering kan ofte virke overvældende at forholde sig til. Særligt når det handler om, hvordan teknologi kan bruges i velfærden, eller hvordan teknologi kan bruges af medarbejderen i en travl hverdag. Der er mange måder at involvere på, og når det gøres godt, kan det hjælpe forvaltningen med at blive klogere på ønsker til digitalisering.
For at hente inspiration har vi til dette Meetup inviteret Digitaliseringsministeriet, Rødovre Kommune og Københavns Kommune, som alle har gjort en ekstra indsats i arbejdet med inddragelse. Du kan bl.a. møde it-projektleder og digitaliseringskonsulent Jonas Dentrup fra Rødovre Kommune og digitaliseringschef Marie Hvid Damborg fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
Dette Meetup, vil ligesom de andre Meetups i webinarrækken om generativ AI, fokusere på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til generativ AI.
Hvordan foregår det, når generativ AI følger en telefonsamtale og bagefter hjælper medarbejderen med at skrive et journalnotat? Det deler ATP viden om, når de præsenterer deres journalnotatprojekt, hvor generativ AI assisterer medarbejderne. Bagefter fortæller Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen om en ny regulatorisk sandkasse, der kan vejlede myndigheder om juridiske forhold inden for AI.
Se webinaret 'Når generativ AI lytter med og skriver dit journalnotat'
Vi inviterer til Meetup om den grønne omstilling i kommunerne.
Mød Frederik Beyer, chefkonsulent i Kombit, som vil give os et indblik i, hvordan Kombit understøtter den grønne omstilling.
Ballerup kommune deler erfaring om deres brug af AI til optimering af energiforbruget i deres bygninger.
Dette Meetup fokuserer ligesom de andre Meetups i webinarrækken om generativ AI på de udfordringer, muligheder og opmærksomhedspunkter, som knytter sig til generativ AI.
På webinaret indleder KL med at give en overflyvning på de nuværende indsatser om AI. Derefter fortæller Frejdie Søndergård-Gudmandsen fra cBrain om, hvordan virksomheden arbejder med generativ AI i deres systemer, til gavn for brugerne. Til sidst fortæller Jens Kaas Benner fra Alexandra Instituttet om deres arbejde med at udvikle egen sprogmodel, og hvorfor de har valgt dette.
Vi gør midtvejsstatus på Kommunernes Teknologipartnerskab, som er sat i søen for at sætte skub i kommunernes digitale omstilling. Vi dykker ned i kommunernes foreløbige erfaringer med at implementere ny (velfærds)teknologi i opgaveløsningen og kaster lys over måden hvorpå teknologi, såsom skærmbesøg og digital understøttet træning, bryder med gamle vaner og etablerede normer for god service, god kvalitet og god fagprofessionalitet.
Du kan møde:
Er du nysgerrig på, hvordan man kan gribe arbejdet med AI projekter an i kommunerne? Og vil du gerne vide mere om hvordan kunstig intelligens kan hjælpe når man behandler aktindsigter? På dette Meetup zoomer vi ind på arbejdet med AI-projekter i kommunerne.
Vi tager udgangspunkt i signaturprojektet AI Aktindsigt, som netop er afsluttet efter to år. I projektet udviklede vi kunstigt intelligente sprogmodeller, som skal hjælpe sagsbehandlere, når de arbejder med Aktindsigter.
Til Meet-up'et vil vi dykke ned i Sønderborg Kommunes tilgang til og erfaring med at arbejde med AI projekter. Vi vil også præsentere den platform, vi har brugt i projektet til behandling af aktindsigt, som i dag har sprogmodellerne i anvendelse.
Du kan møde:
KL er nu klar med årets Teknologiradar, der giver overblik over det kommunale teknologilandskab. Radaren baserer sig på svar fra 634 chefer og medarbejdere fra alle landets kommuner.
På dette Meetup fortæller Laura Skytte Andersen, konsulent i KL, om årets radar og fremhæver bl.a., at der i år har været en fremgang i kommunernes brug af kunstig intelligens, som generativ AI og machine learning. Bagefter fortæller digitaliseringskonsulent, Partheepan Vijayamohan, om Næstved Kommunes handleplan for AI.
Efter et deep dive i teknologilandskabet, sætter vi fokus på digital inklusion. Det er vigtigt, at vi digitaliserer med omtanke for de borgere, der har svært ved at begå sig digitalt. Chefkonsulent Casper Freundlich fra Digitaliseringsstyrelsen præsenterer de nye fællesoffentlige inklusionsprincipper, og Signe Lund Tovgaard, specialkonsulent i KL, runder webinaret af med at vise værktøjer, som kommunerne kan bruge i arbejdet med digital inklusion.
Dette Meetup handler om klimatilpasning, de økonomiske skader efter med oversvømmelser og hvordan IoT holder øje med oversvømmelserne. Du vil blive præsenteret for OS2-SkadesØkonomi et beregningsprogram i Q-GIS, designet til alle inden for klimatilpasning og kommunal planlægning. Og for et nyt IoT system, som overvåger oversvømmelserne i realtid.
Denne gang tager vi afsæt i følgende spørgsmål:
Mød kommunale brugere og udviklerne bag programmet. Lars Kaalund, chefkonsulent for Klima og Tværkommunalt Samarbejde er vært for dette Meetup.
Webinaret er tilgængeligt i Teams-gruppen for Meetup-abonnenter.
Ida Ebbensgaard, Fellow ved SDU og tidligere chefredaktør på Zetland, fortæller om udviklingen inden for generativ AI. Hun kaster lys over, hvad du som medarbejder skal være opmærksom på, og giver sit perspektiv på, hvordan samfundet bliver påvirket af generativ AI.
KL og Komponent løfter sløret for nye kompetenceforløb til kommunerne om kunstig intelligens med særlig fokus på generativ kunstig intelligens som bl.a. Bard, CoPilot og ChatGPT. Du får highlights fra forløbet, der har målrettede tilbud til både medarbejdere, ledere og politikere. Kommunerne kan fx lære at skrive gode prompts og få afklaret vigtige juridiske forhold forbundet med at bruge teknologien.
Senere på webinaret fortæller Tobias Panduro, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, om deres nye guide for ansvarlig brug af generativ kunstig intelligens.
Webinaret er tilgængeligt i Teams-gruppen for Meetup-abonnenter.
Her kan du se en oversigt over afholdte webinarer i 2023. De afholdte webinarer er tilgængelige i Teams-gruppen for Meetup-abonnenter.
Her kan du se en oversigt over afholdte webinarer i 2022. De afholdte webinarer er tilgængelige i Teams-gruppen for Meetup-abonnenter.
Her kan du se en oversigt over afholdte webinarer i 2021. De afholdte webinarer er tilgængelige i Teams-gruppen for Meetup-abonnenter.
Her kan du se en oversigt over afholdte webinarer i 2020. De afholdte webinarer er tilgængelige i Teams-gruppen for Meetup-abonnenter.
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3633
E-mail: snma@kl.dk
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3201
E-mail: arba@kl.dk