Værktøj til effektmåling og dialog om anskaffelse om velfærdsteknologi
Brug KL’s værktøj til effektmåling til at undersøge og følge op på værdien og effekten af skærmbesøg og digitalt understøttet træning. Få også mere viden om effekter ved implementering af velfærdsteknologi og hjælp til at starte dialogen om anskaffelse af velfærdsteknologi.
Der ligger en stor opgave i at estimere potentialer og følge op på, om man har nået sine mål med at tage teknologi i brug. Det kan være svært, fordi det er vanskeligt at isolere effekten af teknologien og finde data, der siger noget om, hvorvidt de konkrete mål reelt er indfriet.
KL har derfor udviklet en række forskellige værktøjer til dialog om anskaffelse af velfærdsteknologi og effektmåling af skærmbesøg i hjemmeplejen og digitalt understøttet træning.
Effektværktøj til dialog om anskaffelse af velfærdsteknologi
Sammen med en række kommuner og virksomheder har KL set et behov for at understøtte øget viden om effekter og for at styrke grundlaget for dialog i forbindelse med anskaffelse og investering i velfærdsteknologi. KL har derfor udviklet en guide og et effektværktøj, som supplerer hinanden. Guiden læses bedst med effektværktøjet i nærheden, da den beskriver de forskellige felter og indeholder bilag, som kan bruges i arbejdet med at udfylde og indhente relevante data.
Værktøjet rummer følgende budskaber og tilgange:
- Teknologileverandører og kommuner taler forskelligt om borgere og gevinster. Derfor bygger værktøjet på Fælles Sprog III (FSIII, se bilag). Det knytter forandringen tæt på driften og kræver god datakvalitet.
- Værktøjet har stærkt fokus på, at effekter for borger og økonomi gøres tydelige og detaljerede
- Mange investeringer er uskarpe på de forandringer, der skal til hos borgere, udfører, visitatorer og andre for at få den forventede effekt. Det er centralt i værktøjet at forstå forandringerne og håndtere dem.
- Traditionelle business cases er lineære. Men forandringer kræver cirkulære processer. afprøvning, gentagelse, justering. Dette værktøj er cirkulært og indbygger jævnlige opfølgninger.
- Virkeligheden er uforudsigelig – og almindelige business cases har det med at være for optimistiske. Derfor er værktøjet baseret på tredelt estimering; pessimistisk, sandsynlig og optimistisk.
Guiden læses bedst med effektværktøjet i nærheden og beskriver de forskellige felter samt indeholder bilag, som kan bruges i arbejdet med at fylde ud og indhente relevante data.
Målgruppe
Effektværktøjet er målrettet projektledere i kommunerne eller andre som har ansvar for at estimere effekter og gevinster i forbindelse med anskaffelse og investering i velfærdsteknologi.
Hent guide og effektværktøj:
Guide til anvendelse af effektværktøj til dialog om anskaffelse af velfærdsteknologi
Effektmåling af skærmbesøg i hjemmeplejen og digitalt understøttet træning
KL’s værktøj til effektmåling giver råd og inspiration til, hvordan man følger op på værdi og effekt af skærmbesøg og digitalt understøttet træning. Værktøjet giver et indblik i:
- Hvilke gevinster, der typisk kan opnås med skærmbesøg og digitalt understøttet træning
- Hvordan man kommer i mål med at opnå gevinsterne
- Hvordan man kan måle de gevinster
- Hvordan man kan organisere sit arbejde med at følge op på effekterne
Værktøjet er baseret på kommunernes erfaringer med effektmålinger af skærmbesøg og digitalt understøttet træning. Det er blandt andet erfaringer fra Kommunernes Teknologipartnerskab, hvor 33 kommuner har arbejdet med at tage teknologi i brug, herunder skærmbesøg og digitalt understøttet træning i 2023-2024.
Målgruppe
Værktøjet er målrettet projektledere i kommunerne eller andre med ansvar for at følge op på effekterne af skærmbesøg eller digitalt understøttet træning.
Hent effektmålingsværktøjet:
Effektmåling af skærmbesøg i hjemmeplejen:
Effektmåling af digitalt understøttet træning:
Kontakt
Christina Leeson
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3226
E-mail: capl@kl.dk
Marie Aggerstrøm Hansen
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3546
E-mail: maah@kl.dk