Gå til hovedindhold
/ Robotic Process Automation
/ Digital transformation
/ Applikationer (apps)

Teknologiradar 2023: Her er de teknologier, der skaber mest værdi i kommunerne

KL har spurgt kommunerne, hvilke teknologier der skaber mest værdi. Videoløsninger, RPA og Apps er årets topscorere.

28. feb. 2023
 • Læs op

Indhold

  KL har netop lanceret Kommunernes Teknologiradar 2023 – et overblik over 25 forskellige teknologiers modenhed og udbredelse i kommunerne.

  I forbindelse med den bagvedliggende spørgeundersøgelse har 554 respondenter, på tværs af alle kommunale fagområder, svaret på, “Hvilken teknologi har skabt størst værdi hos jer?”Her løfter vi sløret for kommunernes svar.

  Videoløsninger er årets topscorer

  22 procent af respondenterne svarede Videoløsninger. Kategorien videoløsninger dækker bl.a. over telemedicin, skærmbesøg, træningsvideoer og videomøder. 18 procent svarede Apps, mens 16 procent satte kryds ud for RPA (Robotic Process Automation), som er betegnelsen for automatisering af administrative arbejdsgange.

  På det opfølgende spørgsmål om, hvilken værdi teknologien primært har skabt, svarer 59 procent af respondenterne, at teknologien har øget effektiviteten. 22 procent har svaret, at den primært øger kvaliteten af servicen.

  Forventningerne til fremtidens værdiskabende teknologier er også Video, RPA og Apps

  Respondenterne fra de 98 kommuner blev også spurgt ind til deres forventninger til fremtiden.

  På spørgsmålet, “Hvilken teknologi forventer I fremover vil skabe størst værdi?”, var det måske forståeligt nok “Ved Ikke”, der var det mest udbredte svar.

  Af de respondenter, der valgte at give deres bud på fremtidens mest værdiskabende teknologi, var det igen RPA (12%), Videoløsninger (11%), og Apps (11%), der scorede højest.

  Der er dog også 10 procent, der forventer, at Machine Learning i fremtiden er den teknologi, der vil skabe størst værdi. Til sammenligning var der under 2 procent, der svarede Machine Learning som den teknologi, der skaber størst værdi i dag.

  Nyt teknologipartnerskab skal hjælpe med at udbrede de mest værdiskabende løsninger

  Resultaterne er i fin tråd med andre spørgeundersøgelser, KL har foretaget, på fx ældre- og sundhedsområdet, hvor skærmbesøg og digitale trænings-apps scorer højt, når kommunerne vurderer, hvilke digitale løsninger, der skaber de største gevinster.

  I den forbindelse er KL lige på trapperne til at starte første etape af Kommunernes Teknologipartnerskab – et 1,5-årigt udviklingsforløb, hvor kommuner netop får hjælp til at implementere skærmbesøg, digitale træningsapps- og RPA-løsninger. Og valget af teknologier er bestemt ikke tilfældigt, fortæller Frederik Nordentoft Andersen, kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi i KL:

  “Vi har valgt at fokusere teknologipartnerskabet på de tre løsninger, fordi vi kan se, de skaber stor værdi i kommunerne og frigiver tid på nogle af de områder, hvor arbejdskraftmanglen allerede kan mærkes. Samtidig er det også løsninger, vi har dokumentation for løfter borgernes og medarbejdernes trivsel”.

  “Derfor er det kun glædeligt, at besvarelserne i forbindelse med årets teknologiradar understøtter, at det er tre teknologier, som skaber klare gevinster,” siger Frederik Nordentoft Andersen.

  Du kan høre mere om tallene bag Kommunernes Teknologiradar 2023 på vores online-Meetup, tirsdag d. 7. marts kl. 9.00. Her tager vi også en debat med tre kommuners digitaliseringschefer, som giver deres perspektiver på teknologianvendelsen og -udviklingen i kommunerne.

  Hvis din kommune ønsker at deltage i Kommunernes Teknologipartnerskab, kan I tilmelde jer her. Fristen for tilmelding er d. 6. marts. 2023. 

  Læs mere om Kommunernes Teknologipartnerskab

  Kontakt

  Konsulent

  Laura Skytte Andersen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3443

  E-mail: lasa@kl.dk