Gå til hovedindhold
/ Kunstig Intelligens

Ny analyse kaster lys over potentialet med store sprogmodeller i den offentlige sektor

KL og ATP har i samarbejde med Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet fået udarbejdet en analyse af muligheder og udfordringer ved at anvende sprogmodeller i den offentlige sektor.

03. okt. 2023
Robot med et rod af papirbunker foran sig
 • Læs op

Indhold

  KL og ATP har i samarbejde med Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet fået udarbejdet en analyse af muligheder og udfordringer ved at anvende sprogmodeller i den offentlige sektor.

  Bølgen af interesse for chatbots, generativ AI og sprogmodeller (LLM) førte i foråret til, at KL, ATP og Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet besluttede sig for sammen at undersøge mulighederne for at anvende sprogmodeller i den offentlige sektor. I takt med at tjenester som ChatGPT, Bard m.fl. er blevet udbredt til et bredere publikum, og der løbende opstår nye sprogteknologiske muligheder, er der behov for viden om, hvordan vi kan gribe mulighederne i Danmark. Uden at gå på kompromis med etik, jura, transparens og danske værdier.

  Implement Consulting Group har på den baggrund udarbejdet en analyse, der identificerer og vurderer mulighederne og udfordringerne ved at anvende sprogmodeller i den offentlige sektor. Analysen ”Sprogmodeller i Danmark” stiller hovedspørgsmålet: "Hvilke mulige veje kan Danmark gå for at udnytte det potentiale, der ligger i sprogmodeller – evt. gennem udvikling af en dansk sprogmodel?"

  Kalder på samarbejde på tværs

  Analysen beskriver udviklingen i markedet og opstiller en række scenarier med forskellige udfaldsrum. Samtidig beskriver analysen de politiske, organisatoriske og tekniske forudsætninger for en ansvarlig og effektiv implementering af sprogmodeller og vurderer behovet for regulering på området.

  Det understreges, at den teknologiske udvikling ”kalder på offentligt initiativ på tværs af kommuner, regioner og stat”. Analysen peger på fire overordnede præmisser for det videre arbejde:

  • Hastighed er en præmis
  • Systematisk indsamling af viden giver forspring
  • Konkretisering af potentialer
  • Bred stillingtagen er nødvendig for at minimere udgifter til eksisterende og fremtidige projekter
  • Analysen skal bruges som afsæt til en fælles drøftelse på tværs af relevante offentlige og private interessenter.

  Implement-analyse

  Kontakt

  Kontorchef

  Frederik Nordentoft Andersen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3405

  E-mail: frna@kl.dk