Gå til hovedindhold
/ Teknologier
/ Digital transformation

Kommunernes Teknologiradar 2023 er klar

Teknologiradaren 2023 tegner et sammensat billede af 25 teknologiers udbredelse og modenhed i kommunerne. Blandt højdespringerne siden sidste år er cloud, IoT og andre sensorteknologier. En række af de mere simple og modne teknologier ligger stabilt. Til gengæld er der flere teknologier end tidligere år, der rykker længere ud i radaren. Det gælder særligt de mere radikale og hypede teknologier.

28. feb. 2023
  • Læs op

Indhold

    For fjerde år i træk har KL fornøjelsen af at præsentere Kommunernes Teknologiradar - en undersøgelse af 25 forskellige teknologiers modenhed og udbredelse i kommunerne.

    Teknologiernes placering i radaren baserer sig på, hvor udbredte teknologierne er i kommunerne, og hvor teknisk modne teknologierne vurderes af eksperter fra DTU. De to forhold bestemmer teknologiernes samlede placering i Teknologiradaren, under de fire kategorier: KLAR, AFPRØV, HOLD ØJE og AFVENT. 

    Samtlige 98 kommuner har svaret på undersøgelsen. Radaren er dermed den mest komplette oversigt over det kommunale teknologilandskab.  

    Flertallet af teknologier modnes — men forventningerne til de mere radikale teknologier falder   

    Kigger man på bevægelserne i Teknologiradaren, så følger flertallet af teknologierne den samme udvikling, man har set de tidligere år, hvilket vil sige at de bliver mere modne og rykker længere ind i radaren end året før.   

    Blandt højdespringerne i år er Cloud, Internet of Things og Sensorer, hvoraf de to sidstnævnte ofte bruges til løsninger indenfor klima, energi og miljø, men også til så forskellige ting som optimering af brugen af kommunernes lokaler og måling af borgernes søvnkvalitet. 

    En række af de mere simple og modne teknologier, som Apps, Videoløsninger og RPA (automatisering af administrative opgaver), ligger rimelig stabilt helt inderst i radaren i KLAR-kategorien.  

    Afvigelsen fra de forrige års teknologiradarer viser sig ved, at der er flere teknologier end tidligere, som bliver vurderet mindre modne, og derfor placerer sig længere ude i radaren. Det gælder i særdeleshed for nogle af de mest hypede teknologier som autonome køretøjer og blockchain. 

    Radarens bevægelser matcher den klassiske teknologiudvikling  

    Ifølge Frederik Nordentoft Andersen, kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi i KL, er der en række nærliggende forklaringer på det billede, som radaren tegner.  

    “Resultaterne matcher ret godt det klassiske billede af, hvordan teknologi udvikler sig. De mere simple teknologier, som man har arbejdet på i en årrække, cementerer deres modenhed. Omvendt så falder forventningerne til de mere radikale teknologier, fordi de ofte viser sig at være længere tid om at modnes og skabe værdi, end man først troede," siger Frederik Nordentoft Andersen. 

    Han hæfter sig desuden ved, at bevægelserne i Teknologiradaren 2023 kan dække over en større modenhed i kommunernes brug af teknologi:  

    “Der er noget, der tyder på, at kommunerne fokuserer på de modne teknologier, samtidig med at man begynder at få bedre styr på brugen af nogle af de teknologier, som har været noget tid undervejs, herunder teknologier der kan bruges til at bygge løsninger på de store udfordringer som fx klima- og energikrisen," siger Frederik Nordentoft Andersen og tilføjer:  

    “Man kan tolke det som et sundhedstegn, at kommunerne bliver mere selektive og kritiske overfor, hvilke teknologiske løsninger det giver mening at investere tid, penge og energi på at implementere, som kan løfte servicen og den borgernære velfærd.”  

    I Teknologiradar 2023har du også mulighed for at dykke ned i de otte fagspecifikke teknologiradarer, der er udviklet til hvert enkelt fagområde. 

    Brug tallene fra Teknologiradaren i jeres egen kommune

    Du kan også bestille en lokal kommunerapport, som viser din kommunes placering på radaren, og som giver jer mulighed for at sammenligne jeres kommunes brug af teknologi med landsgennemsnittet. 

    Bestil en lokal kommunerapport her  

    Vi dykker endnu længere ned i tallene fra årets radar på vores Meetup tirsdag d. 7. marts. kl. 9.00-10.00. Her tager vi også en debat med tre kommuners digitaliseringschefer, som giver deres perspektiver på teknologianvendelsen og -udviklingen i kommunerne.

    Dette Meetup er åbent for alle interesserede, og det kræver dermed ikke, som vanligt, et abonnement at følge med. 

    FAKTA OM TEKNOLOGIRADAREN

    Kommunernes Teknologiradar består af en overordnet radar samt en radar for hver af otte fagområder.

    En teknologis placering i de forskellige radarer er baseret på:

    • Teknologiens tekniske modenhed, som er vurderet af forskere fra DTU
    • Teknologiens udbredelse i kommunerne, der er indsamlet via en spørgeskemaundersøgelse til kommunerne

    På baggrund af kommunernes besvarelser og DTU’s vurdering af de pågældende teknologier, indplaceres teknologierne i Teknologiradaren ud fra fire modenheds-stadier: KLAR, AFPRØV, HOLD ØJE og AFVENT.

    Kontakt

    Konsulent

    Laura Skytte Andersen

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3443

    E-mail: lasa@kl.dk