Inspirationskatalog: Sådan bruger personale i grundskolen AI i forberedelsen
I et nyt inspirationskatalog kan du læse, hvordan lærere, pædagoger og vejledere i otte kommuner arbejder med at anvende AI-chatbots i forbindelse med deres arbejdsopgaver.

Lærere og pædagoger benytter AI på forskellige måder i deres undervisnings- og aktivitetsforberedelse. Nogle anvender AI-chatbots til at idéudvikle aktiviteter, mens andre bruger teknologien til at styrke deres fokus og højne kvaliteten af deres undervisning.
”Erfaringerne viser, at det pædagogiske personale stiller krav til de forskellige generative AI-chatbots og fodrer dem med data, links og filer. På den måde sikrer de, at teknologien understøtter undervisningens kontekst, skolens strategi og de kriterier, personalet forbinder med god undervisning,” siger Christoffer Lindved Dithmer, konsulent i Center for Digitalisering og Teknologi, KL.
Fokus på AI-færdigheder
Siden den 2. februar 2025 har organisationer ifølge AI-forordningen skullet sikre relevante AI-færdigheder hos medarbejdere, som anvender AI-løsninger. Det omfatter teknologiske, praktiske og etiske kompetencer for ansvarlig og transparent AI-brug i arbejdslivet. Organisationen fastsætter selv, hvad der anses som et passende niveau af AI-færdigheder hos medarbejderne.
I kataloget er der eksempler på, hvad teknologiske, praktiske og etiske AI-færdigheder kan være for personalet i grundskolen. Hvis I ønsker inspiration til, hvordan I kan skabe AI-færdigheder i jeres organisation, kan I hente dette katalog:
Forskellige tilgange til inspiration
De otte eksempler i det nye inspirationskatalog er udvalgt for at inspirere og vise forskellige tilgange til anvendelsen af AI blandt personalet i grundskolen. Kataloget præsenterer kun et mindre udsnit af de tilgange, der lige nu anvendes af praktikere i kommunerne.
Otte eksempler på arbejdet med AI i undervisningsforberedelsen i grundskolen
- Differentiering af undervisningen med chatbots, Hobrovejens Skole, Randers Kommune
- Chatbots som værktøj til tekstanalyse, Lyshøjskolen, Kolding Kommune
- Chatbots til feedback på planlægning, Mølleholmskolen, Høje-Taastrup Kommune
- Chatbots til planlægning af legende og undersøgende læring, Tåsingeskolen, Svendborg Kommune
- Design af chatbots med en faglig persona, Nakskov Byskole, Lolland Kommune
- Chatbots som brobygger mellem undervisningsformål og samarbejder med virksomheder, Frelloskolen, Varde Kommune
- AI Escape Rooms til evaluering af undervisningsforløb, Uglegårdsskolen, Solrød Kommune
- Chatbots som støtte i undervisningsplanlægningen, Storebæltsskolen, Slagelse Kommune
AI i kommunerne
AI har potentiale til at løfte den kommunale velfærd, men brugen rummer også udfordringer med bl.a. etik, jura, data og idriftsættelse.
På vores site om AI kan du finde viden og værktøjer til kommunernes arbejde med AI - fra webinarer og AI-skole til guidelines:
Kontakt
Christoffer Lindved Dithmer
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3089
E-mail: chld@kl.dk
Anna Høxbro Bak
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3213
E-mail: anhb@kl.dk