Gå til hovedindhold
/ Teknologier
/ Digitalisering
/ Digital transformation

Teknologiradar 2024 er klar til takeoff

Kommunernes Teknologiradar 2024 giver et overblik over 23 udvalgte teknologiers udbredelse og modenhed i kommunerne. Tendensen er klar: Kommunerne bruger det, de ved, virker og har taget særligt en ny teknologi til sig; generativ AI er kommet på radaren.

08. mar. 2024
Teknologiradar 2024: Disse teknologier vurderes som 'Klar': 3D-printer, Apps, Cloud, Droner, Generativ AI, Informations- og selvbetjeningsskærme, IoT og sensorer, Robotic process automation, Sociale teknologier, Videoløsninger. 'Afprøv'-teknologier: Augmented reality, Chatbots, Computer vision, Edge computing, Fysiske robotter, IoT-platform, Machine learning, Process mining, Virtual reality, Virtuelle digitale assistenter, Wearables. 'Hold-øje'-teknologier: Digital twin. 'Afvent'-teknologier: Metaverset
 • Læs op

Indhold

  Udbredelsen af teknologi i kommunerne er stigende - fra øst til vest bruger kommunerne modne teknologier som en del af deres hverdag.

  ”I år ser vi, at flere teknologier går længere ind i Teknologiradaren, fordi de er blevet mere udbredte i kommunerne. Det kan skyldes, at kommunerne har fået større teknologifokus- og kendskab. Vi fornemmer en stor interesse og oplever, at kommunerne er gode til at hente inspiration hos hinanden,” siger Laura Skytte Andersen, konsulent i KL.

  Alle 98 kommuner har i efteråret svaret på KL’s teknologiundersøgelse. Radaren er dermed den mest dækkende oversigt over det kommunale teknologilandskab. I år har hele 634 kommunale ledere og medarbejdere besvaret spørgeskemaet.

  Klar, afprøv, hold øje eller afvent

  Teknologiernes placering i radaren baserer sig på, hvor udbredte teknologierne er i kommunerne, og hvor teknisk modne teknologierne vurderes af eksperter fra DTU. De to forhold bestemmer teknologiernes samlede placering i Teknologiradaren, under de fire kategorier: KLAR, AFPRØV, HOLD ØJE og AFVENT.

  ”Vi har i år fjernet tre af de teknologier, som sidste år bevægede sig længere ud af radaren: Autonome køretøjer, Deep Learning og Natural Language Processing. Der var simpelthen for få kommuner, der havde brugt dem. Til gengæld er der to nye teknologier med på radaren: Generativ AI er sprunget direkte ind i KLAR-kategorien, og computer vision er kommet med under AFPRØV-kategorien,” fortæller Laura Skytte Andersen.

  Se Kommunernes Teknologiradar 2024

  De mest værdiskabende teknologier 

  I forbindelse med dataindsamlingen til Teknologiradaren har kommunerne i slutningen af 2023 svaret på, hvilke teknologier, der skaber størst værdi hos dem. Her er det fortsat er ’gamle’ kendinge som videoløsninger, RPA og apps, som skaber størst værdi. Men kommunerne høje forventninger til generativ AI i fremtiden.

  Læs nyheden: Kommunerne har tårnhøje forventninger til, at generativ AI kan skabe værdi 

  Kontakt

  Konsulent

  Laura Skytte Andersen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3443

  E-mail: lasa@kl.dk