Gå til hovedindhold
/ Digital transformation
/ Skærme og selvbetjening
/ Tidsbesparende Teknologi

Vejle frigiver hænder, sparer penge og løfter servicen med skærmbesøg i hjemmeplejen

Virtuelle samtaler med borgere i hjemmeplejen i Vejle Kommune har reduceret arbejdsindsatsen med knap 2,5 årsværk, og kommunen forventer en nettogevinst i 2022 på cirka 1,3 mio. kr. Hele 94 procent af borgerne er glade for løsningen.

10. okt. 2022
Billedet forestiller en smilende ældre kvinde.
  • Læs op

Indhold

    Tidsbesparende teknologier med dokumenteret effekt

    Hvordan løfter vi velfærdsopgaverne i en tid, hvor der blive færre hænder til at tage sig af opgaverne og flere borgere, der får brug for hjælp? Det er et af tidens helt store spørgsmål.

    KL har derfor fået udarbejdet analysen "tidsbesparende teknologier med dokumenteret effekt", som indeholder 10 konkrete cases fra kommunerne, der viser, at kreative, digitale løsninger er en del af svaret.

    Vi har brudt analysens cases ned i mindre dele, og i denne artikel kigger vi på, hvordan Vejle Kommune med succes er gået fra pilotprojekt til en bredere implementering af skærmbesøg i hjemmeplejen.

    Sådan har Vejle Kommune implementeret skærmbesøg i hjemmeplejen

    I efteråret 2019 startede Vejle Kommune et pilotprojekt med skærmbesøg i ældreplejen for to af kommunens i alt 10 distrikter, og i 2021 igangsatte man processen med udrulning til alle distrikter.

    Kommunen valgte at køre pilotprojektet i to af de store distrikter, hvor der er mest transporttid mellem borgerne, hvorfor man forventede at se en frigivelse af tid på transport-posten ved skærmbesøgene.

    På pilotprojektet har Vejle Kommune blandt andet formået at frigive cirka 68 effektive arbejdstimer om året per borger, som modtager skærmbesøg.      

    Øget selvstændighed hos borgerne og mere nærvær i samtalerne

    Vejle Kommune har valgt at indføre skærmbesøg, da kommunen har erfaret, at nogle borgeres behov til tider har en karakter, som ikke kræver fysisk tilstedeværelse, og hvor borgerne selv kan udføre opgaven, hvis blot de får lidt vejledning fra plejepersonalet. Eksempelvis i forbindelse med medicinindtagelse, forberedelse af måltider eller klargøring til dagen og natten.

    Ved hjælp af tablets installeret hos borgerne kan plejepersonale i dag foretage korte samtaler og check-ins med borgerne, hvilket har vist sig at være til gavn for både borgerne og medarbejderne.

    Borgerne oplever i højere grad at have selvbestemmelse over deres dag, og medarbejderne oplever at være mere fokuserede og nærværende i deres dialog med borgerne, da de ikke skal foretage andre opgaver samtidig. Skærmbesøg var i pilotprojektet et frivilligt tilbud til de borgere, der ønskede det.

    Kortere besøg afhjælper ressourceudfordringer i hjemmeplejen

    I pilotprojektet har Vejle Kommune oplevet, at op mod 223 besøg per uge foretages virtuelt.

    Skærmbesøgene er ofte kortere end et fysisk besøg og kan af plejepersonalet nemt gennemføres på farten via smartphones og headsets. Det gør det lettere for planlæggerne at planlægge pleje-personalets besøg, og samlet set kan det samme team tilbyde samme fagligt høje niveau og bruge tiden hos de borgere, som har behov for hjælp i hjemmet.

    Samtidig kan et kort virtuelt kald forud for et fysisk besøg være med til at forbedre borgernes serviceoplevelse, når de varsles om besøget og selv kan gå i gang med de forberedende aktiviteter i deres eget tempo.

    Fleksibiliteten hjælper medarbejdere med at være mere nærværende i plejeopgaven og reducerer arbejdspresset på medarbejderne.      

    Hvordan er økonomien?

    Vejle Kommune har modtaget 1,6 mio. kr. til at dække de samlede udgifter til udvikling og forankring af skærmbesøg for de to pilot-distrikter i perioden 2019-2022.

    Midlerne til projektet kommer fra Vejle Kommunes interne Velfærds-teknologipulje.

    Siden implementeringen har Vejle Kommune blandt cirka 40 borgere formået at gennemføre 223 skærmbesøg i gennemsnit om ugen, svarende til fem skærmbesøg per borger.

    Ved gennemførelse af de mange skærmbesøg har kommunens medarbejdere haft mindre transporttid, og der er samlet sparet 34 timer om ugen i ren transport. Herudover er der opnået en tidsmæssig besparelse på 5,3 minutter per besøg, da medarbejderen ikke skal bruge tid på trappegang, parkering, eller at tage overtøj af og på. Det har givet en yderligere besparelse på cirka 20 timer om ugen hos de samme borgere.

    Samlet har Vejle Kommune reduceret arbejdsindsatsen med knap 2,5 årsværk og forventer en nettogevinst i 2022 på cirka 1,3 mio. kr.

    Da løsningen ikke er udrullet til alle kommunens 10 distrikter, forventes større gevinster med tiden.

    Fakta:

    Kommune: Vejle Kommune
    Indbyggertal: 119.060 (2022)
    Teknologi: Skærmbesøg
    Fagområde: Seniorområdet
    Periode: 2019 -
    Kontakt: Anne Dunker

    Sådan kommer din kommune godt i gang!

    Start med de lavest hængende frugter. Start hos de borgere, som har mod på og lyst til at bruge teknologien. Giv tæt her og nu-sparring og videndeling med medarbejderne og især lederne. Brug data aktivt til at følge og fremme implementeringen både sammen med medarbejderne og lederne.

    Hvad kræver det at lykkes?

    • Fokuser på borgernes kompetencer
    • Opsætning af løsning skal ske hos borgerne og i deres tempo

    Vejle Kommune har oplevet, at borgere ofte kan have svært ved at forstå, hvad det vil sige at få tilbudt skærmbesøg fra hjemmeplejen. Nogle borgere vil forstå det som, at der installeres et nyt tv i hjemmet, eller at hjemmeplejen slet ikke kommer fysisk mere. Derfor har kommunen erfaret, at det er bedre at drøfte muligheden for borgeren ved at vise løsningen frem i hjemmet og prøve den af over en periode.

    Oftest bliver borgeren glad for en øget selvstændighed i hverdagen og nyder det styrkede nærvær i samtalen.

    • Kræver organisatoriske og tekniske kompetencer
    • Medarbejdere har brug for undervisning og support for at tage løsningen til sig

    Undervisning af medarbejderne i korrekt anvendelse af løsningen er en forudsætning for, at løsningen bliver brugt rigtigt og tilstrækkeligt. Vejle Kommune har haft nogle ambassadører, som har hjulpet med facilitering af undervisningen af medarbejderne, mens pilotprojektledelsen også har været tilgængelig i forhold til spørgsmål mv.

    Derudover er der udarbejdet inspirationsskemaer, som viser, hvordan løsningen kan anvendes i forhold til både service- og sundhedslovsydelser.

    • Organisatorisk forankring
    • Ledelsesmæssig opbakning øger tilknytning blandt medarbejdere

    Som det ofte er tilfældet i forbindelse med implementering af nye arbejdsmetoder og teknologi, er det vigtigt, at ledelsen fra starten bakker op om og viser engagement for løsningen. Vejle Kommune har oplevet, at der har været en bedre udrulning af løsningen og flere positive vendinger, når ledelsen har en aktiv rolle i både kommunikationen af løsningen samt er deltagende i den fysiske undervisning og oplæring af medarbejdere i løsningen.

    Om løsningen: skærmbesøg

    Skærme og selvbetjening bruges i vid udstrækning i den offentlige sektor i Danmark i forbindelse med alt fra borgerservice til skoler. Skærmbesøg dækker over en service, hvor medarbejdere via pc, tablet eller smartphone kan tage kontakt til en borger uden at møde op fysisk sammen med borgeren. Skærmbesøg giver mulighed for at tage flere og kortere snakke med borgere og medarbejdere, reducere transporttid for medarbejdere og give mere fleksibilitet til borgerne. Medarbejdere oplever ofte, at de bedre kan holde fokus på samtalen ved skærmbesøg, end de kan på fysiske besøg, og at skærmbesøg kan fungere som check-in forud for et fysisk besøg.

    Dokumenter

    Kontakt

    Konsulent

    Christina Leeson

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3226

    E-mail: capl@kl.dk