Vision, mål og grundfortælling for rammearkitekturen
Visionen
Strategiske mål for rammearkitekturen
Substans
Rammearkitekturen tager afsæt i en solid forståelse for forretning og lovgrundlag, er enkel og overskuelig og har den nødvendige dybde og kvalitet på relevante forretningsområder
Sammenhæng
Borgere, virksomheder og medarbejdere oplever sammenhæng i de kommunale processer og på tværs af den offentlige og private sektor
Udbredelse
Rammearkitekturen er attraktiv og tilgængelig for alle og anvendes af kommuner og leverandører
Effektivitet
Kommunerne oplever højere effektivitet gennem værdiskabende og helhedsorienterede løsninger
Sikkerhed
Rammearkitekturen understøtter, at informationssikkerhed designes ind fra start, så borgere, virksomheder og medarbejdere har tillid til den digitale opgaveløsning
Konkurrence
Der er øget aktivitet på et åbent marked, hvor en ‘klar spilleplade’ og efterspørgsel efter innovative løsninger, giver flere leverandører, som tør investere.
Anskaffelse
Rammearkitekturen gør det nemmere at gennemføre anskaffelsesprocesser, hvor de nødvendige rammearkitekturkrav anvendes og komponenter genbruges
Samarbejde
Kommuner og leverandører har et bredt samarbejde om realisering af rammearkitekturen gennem deling af nye idéer, viden og komponenter
Grundfortælling om den fælleskommunale rammearkitektur
Rammearkitekturen er et farvel til stivnede systemer, silotækning og monopoler og et goddag til systemer, der designes med byggeblokke og komponenter.
Rammearkitekturen er kommunernes bidrag til en digital offentlig sektor, som er nær på borgere og virksomheder, tilgængelig og sammenhængende på tværs af sektorer og effektiv i sin forvaltning.
Med rammearkitekturen kan vi øge digitaliseringen af vores kerneopaver ved at tænke kommunens organisering og arbejdsgange sammen med digitalisering fra grunden af. Med rammearkitekturen fornyr og forvandler kommunerne Danmark til et digitalt Danmark.
Fælles og lokalt
Den fælleskommunale rammearkitektur gøres til virkelighed af kommunerne selv. Det sker i fællesskab, og det sker lokalt i hver kommune. Rammearkitekturen favner både den fælles vision og den lokale forskellighed fra kommune til kommune. Kommunernes It-Arkitekturråd sørger for fælles retning og fremdrift, og kommunerne forankrer og udbreder rammearkitekturen i de kommunale forvaltninger. Det skaber sammenhæng og effektivitet, nationalt og lokalt.
Sammenhæng
Rammearkitekturen er et farvel til stivnede systemer, silotækning og monopoler og et goddag til systemer, der designes med byggeblokke og komponenter. Ingen ønsker sig tilbage til dengang, da it ofte bestod af utilnærmelige systemer og lukkede siloer. Dengang da de samme data skulle tastes ind igen og igen, fordi de ikke kunne deles mellem systemerne.
Her gør rammearkitekturen en forskel. Med rammearkitekturen vil borgere og virksomheder opleve, at systemerne fungerer sammen, og at de er lettere at bruge. Data vil være af høj kvalitet, og de vil kunne deles sikkert og let i alle de sammenhænge, som er relevante.
Til fælles gavn
De store kommunale it-systemer vil blive suppleret af flere små løsninger, og skridt for skridt tager kommunerne mere og mere af ansvaret tilbage over egne it-systemer. Det sikrer dynamik og fremdrift i en tid, hvor den teknologiske udvikling går stærkt, og hvor samfundets krav hele tiden ændrer sig tilsvarende. Alle it-leverandører, store som små, inviteres til at byde ind med prisrigtige, stabile og innovative løsninger, som bygger på rammearkitekturen. Det gavner kommunerne, det gavner leverandørerne, og det gavner borgere og virksomheder.
Sådan viser den fælleskommunale rammearkitektur vejen frem mod en effektiv, sammenhængende digital offentlig sektor, hvor borgere og virksomheder mærker fordelene hver eneste dag.