Digital selvbetjening
Selvbetjeningsløsninger giver borgere og virksomheder mulighed for at ansøge om ydelser eller oplyse kommunen om fx flytning online. Det kan de gøre, når de har tid til det – også uden for kommunens åbningstider.
Lovgivning og fællesoffentlige aftaler stiller krav til selvbetjeningsløsninger
Nogle selvbetjeningsløsninger er obligatoriske, men borgere, der ikke ikke kan bruge en selvbetjeningsløsning, kan blive fritaget fra at skulle bruge en selvbetjeningsløsning efter en konkret vurdering. Fordi selvbetjening kan være den primære måde for en borger eller en virksomhed at kontakte kommunen på, er der krav og anbefalinger til, hvordan en selvbetjeningsløsning skal se ud og fungere.
Vi har nedenfor samlet links til mere information om de krav og anbefalinger, som din kommune skal forholde sig til, når I skal anskaffe eller videreudvikle en selvbetjeningsløsning.
Fælles krav til gode brugeroplevelser
Et af disse links er til de fælles krav til gode brugeroplevelser. Det er fællesoffentlige krav og anbefalinger til brugergrænseflader i digitale løsninger, der skal bruges af borgere og virksomheder til at kommunikere med myndigheder. Kravene gælder bl.a. for obligatoriske selvbetjeningsløsninger samt fællesoffentlige infrastrukturkomponenter og nationale portaler, men de kan med fordel også anvendes ved andre selvbetjeningsløsninger mv. for at sikre fokus på brugeroplevelsen. De fælles krav afløser ”Udviklingsvejledningen for god selvbetjening version 2.0”.
De fælles krav er relevante for din kommune, hvis I skal anskaffe/udvikle en ny eller væsentligt videreudvikle en eksisterende løsning, som borgere eller virksomheder skal bruge til at kommunikere digitalt med kommunen.
Nogle er krav – andre er anbefalinger
De fælles krav indeholder tre typer af krav:
- Krav og anbefalinger, der er aftalt fællesoffentligt
- Krav fra eksterne kilder, der er relevante for gode brugeroplevelser
- Krav der kun er relevante for selvbetjeningsløsninger, der skal udstilles på portalerne Virk og borger.dk
Du skal være opmærksom på, at der kan være forskel på, om det er et krav eller en anbefaling alt efter type af løsning. I hvert kravskema kan du derfor læse, om det er et krav/en anbefaling og hvilke typer af løsninger, der er omfattet.
Gode råd 5 stærke råd til den gode selvbetjeningsløsning
KL har sammen med 5 kommuner undersøgt potentialet for fælles udvikling og kvalitetsløft på selvbetjeningsområdet. Læs her 5 anbefalinger, I kan bruges i jeres kommune, når I skal udvikle eller optimere jeres services og selvbetjeningsløsninger.
Viden Fælles Løsninger
Projektet Fælles Løsninger er en del af programmet for Sammenhængende Digital Borgerservice i den fælles kommunale digitaliseringsplan