Virtual Reality (VR)
I VR er alt i teorien muligt, og der kan opbygges både virkelighedsnære verdener med det formål at simulere reelle situationer i et sikkert miljø eller der kan skabes fantasiverdener med underholdning som fokus. VR kan foregå stående, gående eller siddende, men kræver sikrede omgivelser, da brugeren ikke kan se sine fysiske omgivelser.
Anvendelsesmuligheder i kommunerne
VR har i mange år været brugt i fx flysimulatorer og i spilleverdenen, og teknologien begynder nu at være mere tilgængelig og have flere anvendelsesmuligheder. VR kan fx anvendes til uddannelse af medarbejdere i situationer, der er omkostningsfulde at opbygge eller simulere i virkeligheden, ligesom flere kommuner arbejder med at øge indlæring gennem brug af VR i grundskolen.
I et projekt i samarbejde mellem KL og fem kommuner er der udviklet en række VR-film hvor flygtninge og indvandrere introduceres til det danske arbejdsmarked. VR kan også benyttes i situationer, hvor borgere vil have gavn af træne en række opgaver i et virtuelt miljø. Fx borgere, der trænes til øget hverdagsmestring, selvhjulpenhed og bekæmpelse af angst eller til at skabe erindring hos borgere med demens.
Ved brug af VR skal der være opmærksomhed på eventuelle etiske dilemmaer, fx konsekvensen ved, at en borger oplever at kunne udføre hverdagsgøremål i den virtuelle verden, men fortsat oplever problemer og udfordringer i den virkelige verden.
Kan potentielt bruges til at løse følgende udfordringer
VR giver mulighed for at øge effekten af læring/uddannelse og øge fx sikkerhed ved at simulere og øve situationer inden de opstår i virkeligheden. Desuden har VR vist sig værdifuld i forhold øge kvaliteten af serviceydelse på fx behandlingsområdet.