Når kommuner arbejder sammen
Udvikling af it og digitalisering
Monopolbruddet har skabt rum for, at rammearkitekturen kan bevirke øget konkurrence samt billigere og bedre digitale løsninger. Ansvaret for digitaliseringen ligger nu hos den enkelte kommune - og i fællesskab.
Her er der store udviklings-og implementeringsopgaver som følge af fælles og egne digitale strategier og øget samarbejde i bredere forstand - også på det digitale område - kan samlet bidrage til udvikling af velfærden og finde nye veje i kommunestyret.
Specialiserede kompetencer i samarbejdet
Grundet monopolbruddet og en lang række andre digitale projekter har kommunerne brug for specialiserede kompetencer for at styre udviklingen - herunder især i forhold til monopolbruddet og indhøstning af gevinsterne af rammearkitekturen.
De specialiserede kompetencer er i høj kurs og kan være svære at fastholde for mange kommuner. Et samarbejde på tværs af kommuner om bl.a. de specialiserede kompetencer inden for it og digitalisering kan være en del af løsningen for at styre og høste gevinsterne ved de mange initiativer.
Kommunerne går sammen om it-anskaffelser
På tværs af landet indgår kommunerne i mange former for samarbejde - også når det kommer til it-anskaffelser.
Videncentret har udarbejdet en oversigt over fælleskommunale it-samarbejder, hvor du kan læse om samarbejdernes formål og se hvilke kommuner, der er med.
KOMBIT - fælleskommunale løsninger og infrastruktur
Gennem KOMBIT anskaffes fælleskommunale løsninger, fagsystemer og infrastruktur. På KOMBITs hjemmeside kan du læse om løsningerne og KOMBITs projekter.
SKI
Kommunerne anskaffer også it-rådgivning, løsninger og hardware gennem rammeaftaler hos Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).
Læs mere om kommunale samarbejder
KL's undersøgelse om de samarbejdende kommuner fra 2018 viste, at hver kommune i gennemsnit indgik i 47 samarbejder.