23. november 2021
VR styrker konflikthåndtering i Vejle Kommune
VR er redskab i vejen mod at reducere voldssituationer.
I Center Døgns social- og psykiatriområde, arbejder man med at reducere volds- og trusselsituationer ved brug af Virtual Reality film. De gør det muligt for de ansatte at opleve konfliktsituationer tæt på og fra forskellige perspektiver. Med VR-briller på, kan medarbejderen opleve forskellige konfliktsituationer helt tæt på og træne korrekt håndtering, når en konflikt opstår. Projektet er en del af et kompetenceforløb, hvor der er blevet udviklet to VR-film og syv grebsvideoer som blandt andet handler om: afværg kvælningsforsøg, køb tid og kom væk, afværg det uventede slag og frigørelsesmetoder. VR-filmene indeholder to forskellige typer konflikter: langsom eskalering af en konflikt og pludselig opstået konflikt. VR-filmene og grebsvideoerne skal hjælpe de ansatte med at vurdere, hvordan og hvornår de skal handle i en konflikt. I VR-filmene er der forskellige spor, som den ansatte kan vælge at følge i en konflikt, og til slut viser VR-filmene et videoklip med konsekvensen af ens valg man har foretaget.
Flere føler sig bedre klædt på efter kompetenceforløb
De ansatte som har været en del kompetenceforløbet, har generelt været meget begejstrede og positive omkring projektet. En afdelingsleder udtaler fx ”Det har givet rigtig god mening at afholde den her type forløb, hvor vi også inddrager noget teknologi”. En anden afdelingsleder supplerer med ”At vi kan arbejde med noget visuelt, har stor betydning for refleksionen over hvilke valg man træffer i en konflikt”. Center Døgn har evalueret på medarbejdernes oplevelse af projektet, og 55 medarbejdere har svaret på evalueringen. Her fremgår det at 96% føler sig godt eller meget godt klædt på til at håndtere konflikter nu, hvor det før kompetenceforløbet var 76%. Der har også været en stigning på andelen af ansatte, der føler sig godt eller meget godt klædt på til at forebygge konflikter.
Størst effekt hos yngre ansatte og nyansatte
Center Døgn konkluderer, at projektet har været værdiskabende for de ansatte i forhold til både at håndtere og forebygge konflikter. Flere af de ansatte har peget på den værdi og praksisnære effekt VR-filmene har bidraget med, fremfor hvis de skulle læse en case på et stykke papir. Oprindeligt skulle flere afdelinger i Center Døgn gennemføre kompetenceforløbet. Grundet Corona-situationen blev der ikke afholdt det antal forløb som var planlagt. Alligevel har man erfaret på baggrund af de ansatte, som har gennemført forløbet, at der er potentiale for at afholde et lignende kompetenceforløb i konflikthåndtering på andre områder i Center Døgn. Erfaringen fra projektet er at forløbet har størst effekt hos de yngre ansatte eller nye ansatte. De ”garvede” medarbejdere har prøvet at stå i konflikter mange gange, og har naturligvis erfaring med konflikthåndtering herigennem. Men det kan være en svær overgang som ny at stå og skulle håndtere en konflikt, da de ikke ved hvordan de selv vil reagere. Center Døgn anbefales til fremover at afholde kompetenceforløbet for nye medarbejdere, som en del af et introduktionsforløb.
Nedenfor kan du downloade Vejle Kommunes evaluering af projektet.
Vil du vide mere om projektet omkring konflikthåndtering med VR?
Ønsker du at vide endnu mere om Vejle Kommunes projekt med virtuel træning i forbindelse med konflikthåndtering, kan du klikke her: Virtual Reality skal forebygge vold og trusler i socialpsykiatrien | ugeavisen.dk eller kontakte Anne Dunker fra Vejle Kommune på ANNRL@vejle.dk.