15. marts 2022
Værdi med digital borgerinddragelse i Hørsholm Kommune
Kommunen har benyttet sig af platformen siden januar 2020 og startede oprindeligt med at anvende den, da der var et politisk ønske og en ambition om at styrke dialogen med borgerne. Kommunen iværksatte derfor BorgerLab – som er baseret på CitizenLab – hvilket de på nuværende tidspunkt har haft stor succes med. Platformen gør det muligt for borgerne at komme med idéer og forslag til udviklingsprojekter i kommunen på alle tider af døgnet, når det passer dem. Se de aktuelle projekter her: Velkommen til BorgerLab (horsholm.dk). Alt fra forslag til en idrætspolitik, afstemning om motionsredskaber i skoven, udvikling af bymidten og endnu flere. Helt aktuelt engagerer kommunen fx borgerne i hjælpeindsatsen overfor ukrainske borgere, som flygter fra krigen.
Maria Alsted Stuhr som er ansat i Hørsholm Kommune som Kommunikationskonsulent og ligeledes er tovholder på BorgerLab, påpeger at de i kommunen har fokus på blended borgerinddragelse i deres projekter, da digital borgerinddragelse ikke kan stå alene. I de forskellige udviklingsprojekter som kommunen arbejder med, fokuserer de derfor også på at inddrage borgerne på anden vis, ved fx at afholde workshops, dialogmøder m.m.
Udover at Hørsholm Kommune selv lægger projekter på platformen, har borgerne også mulighed for at oprette borgerforslag. Forslag er typisk konkrete ideer, der er knyttet til lokalpolitik og udspringer af et behov, et ønske eller en drøm. For at deltage skal man være bosiddende i Hørsholm Kommune og have en profil på BorgerLab.
Set fra en politisk vinkel er platformen er et godt redskab til at have fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig i lokalsamfundet. Derudover er platformen et godt værktøj til at sikre transparens overfor borgerne. Hvert projekt har typisk en visuel tidslinje tilknyttet, hvorved man kan følge nøje med i den politiske proces, som de forskellige projekter gennemgår.
Erfaring med digital borgerinddragelse gennem platformen
Generelt har kommunen haft rigtig gode erfaringer med at øge borgerinddragelse via platformen. Det er både kommunens borgere og politikere der har taget godt imod den, hvilket nok skyldes at det er så klart og tydeligt hvad og hvordan platformen skal bruges. Kommunen har derudover også erfaret, at det har givet en masse fleksibilitet at have tilgængeligt indhold på platformen, og de på den måde når ud til flere borgere og varierende aldersgrupper fra 15-89 år. Maria påpeger at det naturligvis kræver ressourcer og en indsats for hele tiden at sikre kvalitet af indholdet på platformen, men at udbyttet af at have den i brug skaber stor værdi for kommunen. For den almen kyndige digitale borger er det en let måde at engagere sig i kommunen.
Hvis du ønsker at læse mere om BorgerLab og hvordan Hørsholm Kommune generelt inddrager borgerne, kan du her findes deres model for borgersamarbejde ”Fælles om Hørsholm”.
Kontaktperson:
Maria Alsted Stuhr