29. maj 2020
Undersøgelse af teknologier til tolkning og oversættelse
Kommunerne benytter sig af tolkeydelser til samtaler med borgere, der ikke taler eller forstår dansk. Tolkning til og fra dansk og fremmedsprog er en vigtig del af kommunernes beskæftigelsesindsats for flygtninge og indvandrere. Samtidig bruges tolkebistand på en lang række andre kommunale områder, bl.a. i samarbejdet mellem skole/dagtilbud og forældre, på ældreområdet og på sundhedsområdet.
I mange tilfælde drejer kommunikationen mellem borgere og kommuner sig om myndighedsafgørelser, handleplaner og iværksættelse eller opfølgning på tilbud. Kommunerne har derfor behov for adgang til kvalificeret
tolkebistand på mange forskellige sprog.
Kommunerne bruger i høj grad telefon og videotolkning
KL har i januar 2020 undersøgt jobcentrenes brug af tolkeydelser til samtaler med ledige borgere. Undersøgelsen viser, at jobcentrene i størst omfang bruger tolke, der møder fysisk op, men at der i høj grad også bruges telefon- og videotolkning. Ca. 1/3 af jobcentrene afprøver samtidig løsninger som fx app’s og andre oversættelsestjenester.
Sara Lindberg, chefkonsulent i KL har været med til at lave undersøgelsen og siger: ”Kommunerne er optagede af, at de har effektiv, kvalificeret og korrekt tolkebistand til rådighed. Derfor er det vigtigt, at vi følger den teknologiske udvikling på dette område, for der sker rigtig meget lige nu.”
Kunstig intelligens har potentiale, men lykkes ikke helt
KL har på den baggrund undersøgt markedet for forskellige teknologier og tjenester til oversættelse til og fra dansk baseret på kunstig intelligens.
Sara Lindberg siger: ”Der er uden tvivl et stort potentiale i på sigt at bruge kunstig intelligens til oversættelse mellem dansk og fremmedsprog. Men for nu vurderer vi, at der er for mange fejl i oversættelserne. Når der skal træffes afgørelser i kommunernes sagsbehandling, skal vi være helt sikre på korrektheden, og at lovgivningen understøtter, at der bruges tolkning ved hjælp af kunstig intelligens.”
Der kan læses mere om undersøgelsens konklusioner i publikationen her