20. juni 2022
Succesfuldt samarbejde frigiver hænder i Aalborgs hjemmepleje – og øger livskvaliteten hos borgerne
Det gode samarbejde mellem kommune og leverandør er helt afgørende, hvis vi skal skabe nye innovative digitale løsninger, der kan sikre og løfte fremtidens velfærd.
At det ikke bare er en floskel, finder man et glimrende eksempel på i Aalborg Kommune. Her har man i samarbejde med firmaet DigiRehab implementeret en træningsform i hjemmeplejen, der er baseret på individuelle behov, og som kan udføres i borgerens eget hjem.
Løsningen har vist sig som en stor succes – både for borgerne og Aalborg Kommune.
Træningsløsningen har dokumenteret effekt
En ny analyse af indsatsen viser, at gevinsten af træningsforløb i hjemmet er så markant, at det kan påvirke kommunens behov for social- og sundhedsmedarbejdere.
Det fortæller visitationschef Camilla Fibiger Smed fra Senior og Omsorg i Aalborg Kommune:
“Vi har analyseret effekten af vores træningsindsats i hjemmeplejen, og den viser, at vi nedsætter eller udsætter et ældre menneskes behov for hjemmepleje med cirka ti timer årligt for hver investeret træningstime. Det vil sige et årligt mindreforbrug pr. ældre på i gennemsnit 103 timers hjemmepleje efter et træningsforløb”.
Træningen kan samtidig måles i øget livskvalitet hos borgerne, fortæller Camilla Fibiger Smed:
”Selv en lille ændring i et menneskes funktionsniveau, kan have en kæmpe effekt på den persons livskvalitet. Og når en ældre træner sig op til at klare en opgave selv, kan hjemmeplejen bruge tiden på at hjælpe en anden i stedet,” siger visitationschefen.
Klog brug af kunstig intelligens
Kernen i DigiRehabs løsning, som er implementeret i cirka 30 procent af de danske kommuner, er big data og dataanalyse. I udviklingssamarbejdet med Aalborg Kommune bygges der nu ovenpå med det, der på moderne dansk kaldes AI — altså kunstig intelligens.
For det er netop computerens evne til at se mønstre i store mængder data, som DigiRehab nu vil bruge til at levere databaseret beslutningsunderstøttelse, fortæller DigiRehabs udviklingschef Michael Harbo:
“Sammen med Aalborg kommune har vi udviklet en række AI-modeller, som på baggrund af blandt andet borgernes hjælpemidler, hjemmeplejeydelser og screeningsresultater ikke alene kan udpege hvilke borgere der først bør tilbydes træning for at øge selvhjulpenheden, men som faktisk også kan rangere borgerne efter risiko for faldulykker,” forklarer han.
Det gode samarbejde er en forudsætning for succes
Michael Harbos erfaring er, at det gode samarbejde mellem kommune og leverandør spiller en afgørende rolle i en gnidningsfri og succesfuld implementering. Her har samspillet med Aalborg Kommune været stærkt medvirkende til, at kommunen nu kan høste dokumenterbare resultater, fortæller han:
“For mig er det helt tydeligt, at betydningsfulde og skelsættende redskaber indenfor vores branche kun kan udvikles i meget, meget tæt samarbejde med dem, som skal bruge dem. Der skal være så meget gensidig tillid og tiltro, at begge parter føler, at der reelt samskabes en løsning, der skaber en lige så reel værdi. At man er sammen om at løse en opgave.”
“Aalborg Kommune har turde blotte sine udfordringer for os og vi har tilsvarende turde betragte dem som både partnere og medejere af løsningen – og reelt har vi et kollegialt arbejdsforhold, som begge parter profiterer af, ” siger Michael Harbo.
Succes kræver et tæt samspil, styret af et fælles mål
Hos Aalborg Kommune ser man ligeledes det stærke samarbejde med DigiRehab, som en væsentlig årsag til projektets succes:
”At skabe en dynamisk udviklingsproces og lykkes med en løbende implementering af den, kræver et tæt samspil, hvor vi overordnet er styret af et fælles mål – i dette tilfælde at understøtte at ældre borgere med behov for pleje kan leve så selvhjulpne som muligt. Men også et samspil hvor vi flytter os for hinanden i respekt og forståelse for de vilkår, som vi hver især arbejder under,” siger Camilla Fibiger Smed og tilføjer:
”DigiRehab lytter kontinuerligt til vores udfordringer og idéer, og via deres specialviden omsættes det i produktudviklingen. Vi er på den måde på en konstant udviklingsrejse, som sikrer, at vi i Kommunen får det bedste produkt til gavn for kommunens borgere – og DigiRehab får et bedre produkt på hylden, forhåbentlig til gavn for borgere i andre kommuner,” slutter Camilla Fibiger Smed.