10. februar 2021
OPI skaber vejen til hurtig test af ny teknologi
Den kommunale service ser ind i et stigende udfordringsbillede, hvor antallet af ældre borgere stiger og forventeligt bliver mere plejekrævende. Dertil kommer en forventet reduktion i arbejdsstyrkens størrelse, hvor tilgangen af personale er væsentlig mindre end den afgang, der sker. De stigende udfordringer kræver nytænkning og en indsats for at imødekomme borgernes forventninger og samfundets krav til uændret serviceniveau.
Men hvordan fastholder vi det høje serviceniveau i Danmark og hvordan udvikler vi os hen mod nye tiltag, hvor kontinuitet i borgerbesøg, arbejdsstyrkens kompetencer og inklusion af borgere bliver målet. Dette fordrer at vi kigger på modne, nyere teknologier og løsninger.
Unikt OPI samarbejde med rette kompetencer
Kalundborg Kommune har i et tæt samarbejde med tre eksterne leverandører, A-2, Systematic, Cibicom samt KOMBIT etableret og gennemført et OPI-projekt.
Projektet er rammesat ud fra de kommunale serviceudfordringer og med det formål at teste og afprøve IoT-teknologi i hjemmeplejen i Kalundborg Kommune med fokus på at forbedre ruteplanlægning.
Hver part i OPI-samarbejdet har bidraget med unikke kompetencer og viden til projektet. Der har hele vejen igennem projektet været fokus på afprøvning af IoT teknologi gennem innovative processer og mod et fælles mål.
Gennemførelse af Proof-of-Concept med IoT teknologi
Med afsæt i hjemmeplejen i Kalundborg Kommune har projektet ønsket at skabe ny viden omkring brugen af IoT teknologi gennem en Proof-of-Concept (PoC). Der har været udformet forretningsmæssige hypoteser, der har været søgt be- eller afkræftet vha. sammenkobling af data fra IoT devices og fagsystemet i kommune. En be- eller afkræftelse af hypoteserne, vil kunne medvirke til at vise, hvor relevant IoT-teknologien er på ældreområdet.
Cibicom leverede 41 IoT-devices med GPS-sensorer, der blev installeret i hjemmeplejens biler og som leverede data i en periode på 6 uger. Systematic modtog GPS-sensor data og sammenkoblede disse med data fra kommunens fagsystem, hvor især udtræk fra hjemmeplejens kørelister gav relevant information.
Hurtig afprøvning med hurtige resultater
Projektet har været afviklet og gennemført i en periode på ca. 7 måneder (juni 2020 til januar 2021).
Etableringen af projektorganisationen under OPI-kontraktformen har medvirket til en proces, som gør det nemt at komme i gang og skabe et klart aftalegrundlag for det videre samarbejde. Der er primært 4 nøglepunkter, som belyser, hvilke værdier og muligheder et OPI-samarbejde giver for alle involverede parter, og som i sidste ende skal medvirke til et serviceløft til borgere og et videnløft til leverandørerne.
Konklusion
De forretnings- og datamæssige resultater i projektet viser, hvordan IoT-teknologien kan danne grundlag for velfunderede forretningsmæssige beslutninger generelt og ikke mindst, at potentialerne fremadrettet er relativt store ved IoT-løsninger som denne.
Projektet har vist at det er muligt at der kan skabes en informationsbase og udvikles en løsning, der kan løfte den kommunale service.
Samtidig kan projektet konkludere, at det kræver en længere periode, flere data og mere tid til analyse af data, end projektet har haft til rådighed.
Anbefalinger fremadrettet er derfor, at der arbejdes videre med de fund, som projektet har fremvist for at realisere gevinsterne.
Gående fremad, erfaringer og nyttig viden
Projektet er afsluttet med en uddybende rapport, som beskriver hele processen, herunder tidsplan, metode, dataindsamling og resultater.
Rapporten giver også en beskrivelse af konkrete tiltag, som der er værd at overveje, ved fortsættelse fra projekt til udbredelse.
OPI - Offentlig-Privat-Innovation
OPI er et partnerskabsbaseret samarbejde mellem offentlige og private parter med henblik på at udvikle og nytænke offentlige løsninger på baggrund af en velfærdsudfordring.