26. august 2020
Københavnerne kan tjekke deres kontanthjælp på SMS
I forbindelse med en undersøgelse i Københavns Kommune erfarede man, at en stor del af modtagerne af kontanthjælpsydelser i kommunen – til trods for at informationerne om deres ydelser kan findes online – gerne vil have mulighed for at få informationerne via telefon.
På baggrund af denne erfaring, startede man et samarbejde imellem Ydelsesservice København (BIF), Center for digitalisering og innovation i Kultur- og Fritidsforvaltningen samt it-virksomheden Mjølner A/S og KOMBIT.
Missionen var at etablere en automatiseret SMS-tjeneste, som kunne indfri borgernes ønske om telefonisk adgang til deres ydelsesoplysninger, uden at skabe et større pres på den kommunale forvaltning.
Fælleskommunal infrastruktur understøtter ny løsning
Med central opsamling af information om borgernes kontanthjælpsydelser i Fælleskommunalt Ydelsesindeks, samt muligheden for at integrere til NemSMS, var det oplagt at kigge ind i kommunernes fælles infrastruktur, for at få adgang til borgerens ydelsesdata og få dem sendt ud via SMS.
Samtidig leverer infrastrukturen sikkerhedsstandarder som sikrer, at data ikke tikker ind på den forkerte telefon.
Som administrator af den fælleskommunale infrastruktur, lå det derfor også i kortene, at KOMBIT skulle agere facilitator i samarbejdet mellem Københavns Kommune og it-leverandøren Mjølner.
På den måde kunne KOMBIT tillige assistere mere indgående i forhold til integrationerne i infrastrukturen og sikre den nødvendige erfaringsopsamling til de andre kommuner, som kunne ønske sig, selv at udvikle lignende løsninger baseret på infrastrukturen.
Hvad gør løsningen?
Igennem samarbejdet blev der udviklet en prototype. Følgende illustration viser den proces, som borgeren gennemgår, for at modtage sin ydelses-SMS.
I foråret 2020 var man klar til at køre pilottest på løsningen i Københavns Kommune.
Centerchef for Ydelsesservice i Københavns Kommune, Dorthe Vang Christensen, udtaler om forløbet: ”Det har været meget interessant og lærerigt at deltage i udviklingen af NemSMS-løsningen. Selvom der har været tekniske udfordringer, er det nu lykkedes.”
Og fortsætter: ”Vores borgere får en udvidet og let mulighed for at få information om deres kommende udbetaling, og jeg er spændt på at følge københavnernes brug af løsningen, ligesom jeg er optaget af, hvilke øvrige områder løsningen kan videreudvikles til.”
Vores borgere får en udvidet og let mulighed for at få information om deres kommende udbetaling, og jeg er spændt på at følge københavnernes brug af løsningen, ligesom jeg er optaget af, hvilke øvrige områder løsningen kan videreudvikles til.
Erfaringer fra forløbet
Ud over at det har været spændende at bringe Ydelsesindeks – som er en central komponent i den fælleskommunale infrastruktur – i spil i en helt ny sammenhæng, har forløbet også bibragt ny læring.
Parterne er dermed også blevet klogere på hvilke udfordringer der følger med, når en sådan komponent bruges i andre sammenhænge end store fælleskommunale fagløsninger og af leverandører, som ikke tidligere har arbejdet med denne infrastruktur.
Herudover viste den centrale opsætning af NemSMS sig også som en udfordring, da den har været sat op til at lave samlede udsendelser hver halve time. I forløbet blev de også forholdsvist sent opmærksomme på, at NemSMS slet ikke sender SMS’er ud i tidsrummet kl. 21.00-07.30
Dette er ikke optimalt i en “henvendelse-svar”-situation, da en borger potentielt kan ende med at skulle vente i op til 30 minutter på at modtage SMS-svaret på sin henvendelse, og slet ikke kan modtage svar sen aften og nat.
Igennem konstruktiv dialog med Digitaliseringsstyrelsen, som administrerer NemSMS-løsningen, er det lykkedes at få sat frekvensen for udsendelser af SMS’erne til 10 minutter. Når borgeren er inde i systemet gives der endvidere besked om, at der ikke sendes SMS’er ud mellem kl. 21.00 og 07.30.
Således faldt forudsætningerne på plads for at gennemføre det pilotforløb, som blev afsluttet i sommeren 2020 med overordnet tilfredshed blandt de involverede parter.
I forlængelse af projektet arbejdes der videre med, hvordan den fælleskommunale infrastruktur kan bruges på nye måder, som skaber værdi for borgere og kommuner.
KOMBIT håber at se endnu flere integrationer til infrastrukturen brugt til lignende løsninger, ligesom NemSMS og de andre integrationer til Borgerkontakt forhåbentlig kan bringes i spil på nye måder, når kommunerne skal kommunikere med borgere og virksomheder.
Kontakt
Josef Hansen
KOMBIT
JOL@kombit.dk