03. december 2019
Hjørring deler... Kompetencespillet
Hvordan får vi digitalt kompetente kommuner?
I 2018 udkom KL’s Kompetencehjul, der illustrerer og beskriver fremtidens digitale kompetencer ude i kommunerne. Det var dette fundament, som Hjørring Kommune ønskede at bygge videre på. Kompetencehjulet indeholder generiske kompetencer til en digital hverdag og er bredt forankret i alle medarbejdergrupper, så det lå lidt i luften, at man måske kunne finde en måde, hvorpå den enkelte medarbejder kunne relatere kompetencehjulet i sin egen specifikke kommunale kontekst.
Og hvilken bedre måde at blive klogere på den digitale transformation end ved et klassisk analogt brætspil? Ironien er heller ikke gået ubemærket hen i Hjørring Kommunes afdeling for Innovation og Digitalisering, hvor Jacob Bækgaard og Peter Sebastian Hansen til dagligt arbejder med blandt andet digitale kompetencer.
Spillet har til formål at få kollegaer til at sidde og tale sammen. Det skaber en fælles forståelse for, at digitalisering måske slet ikke behøver at være så fremmedgjort og abstrakt, som man hurtigt kommer til at gøre det til
Hvordan spiller man?
Før man tager hul på spillet, så besvarer alle medarbejdere et spørgeskema, hvor de vurderer egne digitale kompetencer – f.eks. håndtering af data, informationssikkerhed og anvendelse af it og teknologi. Disse informationer bruges så til at etablere en fælles forståelse for, hvilke kompetencer medarbejderne har godt styr på, og hvor der er efterspørgsel efter kompetenceudvikling som situationen er nu og her.
Spillet muliggør en dybdegående diskussion af fremtidens arbejdsopgaver og det fremtidige behov for kompetenceudvikling, samt konkrete formuleringer af mål og initiativer.
Du kan finde spilleregler og en præsentation af spillet nederst i artiklen, så din kommune også kan komme i gang med at spille.
Et værktøj for både ledere og medarbejdere
Spillet er en mulighed for, at medarbejdere kan få drøftet og synliggjort deres behov, samtidig med at det også et ledelsesværktøj til at sætte retning for kompetenceudvikling. Det lederen, der er med til at sikre, at der efterfølgende kommer nogle konkrete initiativer ud af den dialog, spillet giver.
Spillet er kun begyndelsen
Spillet løser naturligvis ikke kompetenceudfordringen i sig selv. Men spillet er med til at få sat gang i en vigtig diskussion, som ellers kan være svær at tage i den travle hverdag ude i kommunerne.
Digitalisering bliver mere håndgribeligt, praktisk og nemmere at gå til. Medarbejdere får en fælles og gensidig forståelse for udfordringen, samt hvad der skal til for at imødekomme den
I Hjørring gør man sig dog den erfaring, at hvis spillet skal virke efter hensigten og ikke blot blive til ligegyldig snak, så skal det det prioriteres.
Det er Hjørring Kommunes forhåbning, at mange flere tager spillet i brug. Dette er først og fremmest med til at forbedre selve spillet ved hjælp af brugeroplevelser. Men vigtigst af alt så skaber det et rum til at tage en diskussion, der er altafgørende for, at den digitale udvikling ikke løber fra kommunerne, men i stedet bliver til værktøjer, der er med til at forbedre den kommunale borgerservice.