26. juni 2020
Eksempel på digital omstilling: ’Holbæk i en digital verden’
Øget fokus på digitale kompetencer
Projektet ’Holbæk i en digital verden’ udspringer blandt andet af direktionens ønske om at sætte mere skub i digitaliseringen. Forud for projektet havde Holbæk allerede haft et projekt med ledelse i en digital verden, hvor alle ledere i kommunen har udarbejdet et digitalt kompetencehjul og lavet kompetenceprofil. Formålet var at skabe et digitalt mindset blandt ledere og øge fokus på digitale kompetencer.
Kompetenceplaner og projekter på alle kerneområder
’Holbæk i en digital verden’ har et større fokus på medarbejdere, og tanken, at alle medarbejdere skal have øgede kompetencer indenfor digitalisering; både ved at arbejde mere digitalt og få et øget digitalt mindset. Det betyder, at de skal have mere digitalt mod. Projektet skal også sikre en bedre udnyttelse af systemer både i bredden og dybden, sikre vidensdeling og bidrage til større projekter på tværs af kommunen, hvor de afprøver ny teknologi.
Digitaliseringskonsulenter holder workshops med fagfolk
Det er stabsfunktionen, Organisationsservice, som står for projektet. Projektet skal gennemføres ved 7 workshops med repræsentanter fra alle kerneområder i kommunen. Der deltager mellem 12 og 25 medarbejdere – gerne dem, der er tættest på driften. ”Ledere er selvfølgelig velkomne, men det giver en anden dynamik, når ledere ikke er der”, fortæller udviklingskonsulent Stina Ulrich Lyngse og digitaliseringskonsulent Katrine Sila Rose. Lederne får i sidste ende en samlet opsamling fra workshops.
Formålet er at få et billede af hvilke udfordringer, der er i kerneområderne, hvilke digitale udfordringer de oplever i hverdagen. Stina Ulrich Lyngse og Katrine Sila Rose siger, at ”Det handler om at fjerne de små sten, som vi falder over hele tiden, så man kan bruge energi på noget andet”. Projektet handler også om at fokusere på det innovative mindset – kunne vi gøre noget smartere?
Tanken er, at projektet skal sluttes med en stor viden- og teknologimesse på baggrund af de udfordringer og løsninger, som er indsamlet fra workshops. Til messen er det dels leverandører, som skal deltage, men også interne deltager, da der er mange ildsjæle, som kan komme og dele oplevelser.
Råd til andre: Ydmyghed og kommunikation
Vær ydmyg nævner Holbæk Kommune, som et råd til andre kommuner, som ønsker at arbejde med lignede projekter. De råder til at gå ind med åbent sind og store, lyttende ører. Det er tydeligt, at kerneområderne gerne vil være nysgerrige på digitalisering, men det kan være svært i en travl hverdag. Det er derfor vigtigt, at projektet bidrager til at skabe en forståelse for digitalisering både skal være en hjælp i hverdagen, men også er et vilkår i den kommunale virkelighed. Det er derfor helt centralt i projektet, at der er en klar kommunikation for fremdrift, forventninger og løsninger.
I juni 2020 er status på projektet, at det er blevet sat en smule tilbage på grund af corona. Men corona kan dog vise sig at have en positive effekt, og at situationen har bidraget til et større digitalt mod, hvilket giver nye vinkler på projektet.
Kontaktpersoner
Stina Ulrich Lyngse stil@holb.dk 72 36 87 38
Katrine Sila Rose katsr@holb.dk 72 36 46 08