05. maj 2022
Cases: 7 digitale løsninger der skaber værdi for borgere, medarbejdere og kommuner
Kommunerne skal digitalisere langt flere velfærdsservices og automatisere en stor del af de administrationsopgaver, der i dag foregår manuelt. Det er budskabet i kommunernes nye digitaliseringspolitik 'Gentænk velfærden'.
Vellykket digitalisering er en svær og kompliceret opgave.
Vi har derfor i kort form samlet syv cases fra kommunerne i Danmark, man kan kopiere eller lade sig inspirere af - og som viser, at der allerede er fuld fart på den digitale innovationskraft.
Til sidst i artiklen er der links til flere gode cases fra kommunerne, man kan klikke sig videre til.
1. Plejehjem i eget hjem
I Haderslev Kommune er man i færd med at gentænke ældreplejen. I stedet for at den ældre medborger bliver visiteret til plejehjem, kan sensorer og skærme i hjemmet give borgeren mulighed for at blive i eget hjem længere. Teknologien skal sikre borgerens tryghed ved, at plejepersonalet altid er digitalt forbundet. Nogle af de teknologier, der bruges, er skærme til skærmbesøg, sensorer i sengen, og et smartur der automatisk kan kalde efter hjælp, skulle borgeren falde i hjemmet.
2. Skærmbesøg frigiver tid i hjemmeplejen
12 pct. af de fysiske besøg i Viborg Kommune er omlagt til skærmbesøg. Det frigiver ressourcer i hjemmeplejen samtidig med, at borgerne opnår en større grad af fleksibilitet i deres tilbud. Der er i dag opsat 270 skærme i Viborg Kommune, og der foretages i gennemsnit 1.100 opkald om ugen, til stor tilfredshed for både borgere og medarbejdere.
3. Automatisering af hundredvis af processer har sparet over 200 årsværk
Københavns Kommune har siden 2015 effektiviseret, hvad der svarer til 206 årsværk, ved at bruge softwarerobotter til at automatisere administrative arbejdsprocesser i kommunen.
4. Skræddersyet træning øger ældres livskvalitet og frigør hænder i hjemmeplejen
Flere kommuner har succes med digital understøttet træning, målrettet ældre i hjemmeplejen. Træningsforløbet bliver målrettet den enkelte borger ved hjælp af at screeningværktøj, som er baseret på algoritmer og big data. Træningen kan udføres i eget hjem. Data fra over 10.000 borgerforløb viser, at træningsprogrammet har ledt til bedre fysisk form og mindre behov for hjemmehjælp. I Aalborg Kommune viser en analyse, at for hver time, den ældre borger træner, mindskes behovet for hjemmepleje med ca. 10 timer årligt.
5. Sensorer hjælper til at undgå oversvømmelser
Klimaforandringer fører til stadigt mere voldsomme regnskyl. Oversvømmelser er både dyrt for kommunen og det kræver ressourcer at håndtere overbelastning af kloakker og vand i kældre. På Langelands Plads i Frederiksberg Kommune har kommunen opsat sensorer, som konstant monitorerer det opsamlede regnvand i pladsens vandreservoir og hjælper til med at regulere vandmængderne, så området ikke oversvømmes.
6. Vision: Det virtuelle jobunivers
Det virtuelle jobunivers er KL's vision om et moderne jobunivers med digitale værktøjer, der tilpasses den enkeltes behov og ønsker, og gør lediges jobrejse nemmere. Ideen bag visionen er, at de ledige, der selv kan håndtere deres fremadrettede jobrejse skal have mulighed for digitalt at tilrettelægge deres eget forløb, så de ikke skal vente på samtaler eller andre aktiviteter. Samtidig skal det frigive jobkonsulentens tid til de ledige, der har størst behov for hjælp.
7. Robotter hjælper børn i skole igen
Der er elever, som på grund af eksempelvis angst eller sygdom, har perioder, hvor de ikke er i skole. Det har store faglige og sociale konsekvenser. Det påvirker elevernes selvværd og evnen til at være en del af et fællesskab i skolen igen. Telepresence-robotter giver eleverne mulighed for virtuel tilstedeværelse, uden at eleven skal forlade de trygge rammer derhjemme. Robotten erstatter samtidig dyr hjemmeundervisning.
Læs eller hent Kommunernes digitaliseringspolitik:
Link
Gentænk Velfærden - Kommunernes Digitaliseringspolitik (tekstversion der kan læses på alle skærmstørrelser)
Flere cases til inspiration:
Mød den samme medarbejder i ældreplejen: I Aalborg kommune vil de bruge kunstig intelligens til at lave en optimal besøgsplan
Virtuel bostøtte under Corona-pandemien har været en succes i flere kommuner: En mere ligeværdig form for kontakt, hvor borgerne i højere grad mødes ”på egen banehalvdel”.
Medicinhåndtering er overtaget af en robot: Robotten TIM skaber tryghed omkring borgeres medicindosering
Softwarerobot klarer administrationsopgave: Store dele af processen med at indhente straffe- og børneattester er nu automatiseret med en RPA-softwarerobot i Aalborg
Klogere brug af data: Kunstig intelligens skal understøtte en mere ensartet og hurtigere visitation af genoptræningsforløb i Aalborg og Rødovre kommuner.