31. august 2020
I Ældre Handicap Forvaltningen i Aalborg Kommune anvender man Virtual Reality i arbejdet med mental sundhed
I arbejdet med at sikre en human og kreativ løsningstilgang, med fokus på individuelle og effektive løsninger, til borgeren har man i Fremdrift taget VR i anvendelse, hvilket har været en stor succes, særligt i forhold til at arbejde med afsæt i læringsrehabilitering.
VR bruges til borgere i spredte aldersgrupper i den forebyggende behandling. Særligt anvendes VR til borgere mellem 30-65 år. Dette anvendes med formålet om at eksponere borgerne for mentale udfordringer, såsom angst. Konkret anvender man VR-film som dialog- og observationsredskab, idet VR som metode ikke kan stå alene.
Et unikt redskab i arbejdet med angst
VR er et unikt redskab, hvor FREMDRIFT i Ældre Handicap Forvaltningen i Aalborg kommune - inden for en kort periode og i tæt samarbejde med borgerne, kan arbejde ud fra den individuelles niveau og kompetencer ved at skræddersy indsatsen specifikt efter den enkeltes udfordringer og ressourcer.
Borgeren får gennem dette samarbejde indblik i, hvad der sker når de mærker angsten, og samtidigt har den fagprofessionelle mulighed for at observere, hvad der sker. Efterfølgende har man således mulighed for at have en fælles dialog omkring, hvad og hvordan borgeren kan sætte strategier i spil for at mestre angst-fyldte situationer på bedre vis fremadrettet.
VR fremhæves som en tryg og sikker metode, da man på forhånd ved præcis, hvad borgeren vil blive udsat for. Der er med andre ord tale om en tryg eksponering, idet borgerne befinder sig i en kontrolleret virtuel verden og hurtigt kan vende tilbage til en virkelighed i trygge rammer, hvis de føler sig for udfordret. VR skal være trygt for borgeren, samtidig med at de ansatte skal føle sig kompetente og trygge ved teknologien.
One size doesn’t fit all
Der er ikke tale om, at én løsning passer til alle. Det er vigtigt, at det er den fagprofessionelles faglighed der er guidende, og der findes mange forskellige film og anvendelsesmuligheder afhængigt af borgernes behov. VR skal kun ses som et supplement til øvrige rehabiliteringsmetoder.
Det er nødvendigt at finde metoder, hvor man hurtigt kan komme til kernen af udfordringerne. Når man får VR briller på, lærer man både kognitivt og fysisk, og kommer hurtigt frem til kernen af problemet.
I Aalborg kommune vurderer man, at vi om bare fem år vil se VR som et generelt redskab, der kan bruges på mange andre områder i kommunen.
Kontaktperson
Leder
Camilla Strandjord Ottesen
cso-aeh@aalborg.dk