14. maj 2020
Borgere deltager digitalt i demokratiet i Hjørring Kommune
En vigtig del af nærdemokatiet er borgernes mulighed for at kunne deltage og involvere sig. Det plejer at betyde, at borgerne kan møde op til bl.a. byråds- og borgermøder, men det har coronakrisen sat et midlertidigt stop for. Hjørring Kommune bruger derfor deres eksisterende digitale kanaler, så borgerne stadig kan være med – bare hjemmefra.
Streaming fra byrådssalen og hjemme fra stuerne
Borgere i Hjørring Kommune kunne allerede før coronakrisen følge med i byrådets møder via Byråds-TV. Møderne kan streames via kommunens hjemmeside og vises også på en lokal TV-kanal. I byrådssalen er der således allerede installeret videoudstyr og der er etablerede kanaler, som borgerne kan bruge til at følge med.
Med corona-retningslinjerne måtte hele byrådet ikke som normalt opholde sig i byrådssalen, og derfor skulle kommunen finde en løsning, hvor medlemmer kunne deltage hjemmefra, og samtidig sikre, at borgerne også kunne følge med. De tyede her til Teams, som også er et kendt værktøj i kommunen.
Daniel Rask Christensen, teamleder i Hjørring Kommune, fortæller, at de sammen med leverandøren af Byråds-TV fandt en løsning, hvor streamingen indeholdt feed fra både byrådssalen og fra Teams. Byrådsmedlemmerne blev forinden instrueret i Teams (dette foregik også digitalt) og kom let i gang med at bruge appen.
500 deltog i digitale borgermøde
Før coronakrisen, havde Teknik & Miljø inviteret til borgermøde om et vandplansprojekt i lokalområdet. Det fysiske møde måtte aflyses som følge af retningslinjerne om forsamling, og kommunen valgte i stedet at gennemføre borgermødet digitalt. Da der allerede er egnet udstyr i byrådsalen, sad talerne i salen og borgere kunne følge med via de etablerede kanaler.
”Det kræver selvfølgelig noget praktisk forberedelse og planlægning. Fx skulle vi finde en måde hvorpå vi kunne sikre borgerne mulighed for aktiv deltagelse. Der valgte vi igen kendte kanaler og løsninger, som vi ved virker og er tilgængelige for de fleste af vores borgere”, fortæller Daniel Christensen.
Det kræver selvfølgelig noget praktisk forberedelse og planlægning. Fx skulle vi finde en måde hvorpå vi kunne sikre borgerne mulighed for aktiv deltagelse. Der valgte vi igen kendte kanaler og løsninger, som vi ved virker og er tilgængelige for de fleste af vores borgere
Antallet af deltagere i det digitale borgermøde endte med at være højere end det forventede antal ved et fysisk møde. Mere end 500 fulgte med i livestreamingen og mange sendte spørgsmål ind både før og under mødet via mail og SMS. For nogle borgere kan det endda have været lettere at stille spørgsmål skriftligt end at skulle tage ordet i en større forsamling.
Tilbagemeldingerne efter mødet fra borgere og talere er alle positive, og de gode erfaringer betyder, at der er grund til at overveje brug af digitale løsninger ved fremtidige borgermøde – også efter corona.
Hjørring var godt forberedt
Omstillingen til at afvikle byråds- og borgermøder digitalt har ikke været vanskelig for kommunen. De tog udgangspunkt i løsninger og teknologi, som de allerede havde på plads, ligesom de anvendte informationskanaler, som størstedelen af borgerne er vant til at bruge.
Teams var allerede rullet ud i kommunen, men anvendelsen har fået et løft under coronakrisen, hvor både medarbejdere og politikere har taget løsningen til sig. Med de gode erfaringer in mente, er der basis for øget brug af digitale mødeformer fremadrettet.
Naturmødet bliver ”verdens første online folkemøde”
Hirtshals i Hjørring Kommune er værtsby for den årlige begivenhed Naturmødet. Det er et nationalt folkemøde for naturen, hvor ca. 30.000 deltagere plejer at lægge vejen forbi Hirtshals – hvilket jo desværre ikke kommer til at kunne lade sig gøre i år. Det betyder dog ikke, at Naturmødet er aflyst. Arrangementet bliver i stedet afholdt online 15.-17. maj 2020.
DR vil stå for streaming af programpunkterne via sociale medier, og oplægsholdere lægger på skift vejen forbi studiet i Hirtshals eller i København. Indholdet vil også være tilgængeligt efter dagene er gennemført. Naturmødet online kan gennemføres takket være fondsmidler.
Selvom programmet for dette års online-udgave af Naturmødet har måttet tilpasses i forhold til det oprindelige, så har tilbagemeldingerne været positive. Og måske vil der være nogle, der nu får mulighed for at deltage online, som ikke ville have kunnet besøge Naturmødet fysisk. Daniel Christensen håber, at der kommer nogle gode erfaringer fra afholdelsen af et online Naturmøde, som kan tages med i planlægningen af fremtidige arrangementer.
Kontakt
Daniel Rask Christensen
Teknik & Miljø
Hjørring Kommune
daniel.rask@hjoerring.dk
Naturmødet online var en succes
Mere end 40.000 deltagere deltog i Naturmødet Online. Programmet blev streamet via Facebook og deltagerne kunne reagere og kommentere på liveudsendelsen. For at give alle mulighed for at følge med, kunne deltagere også se med via hjemmesiden og her havde de mulighed for at stille spørgsmål via chat eller mail. Programpunkterne kan genses online via Naturmødets hjemmeside, og optagelserne bliver løbende set af interesserede.
Erfaringerne fra dette års møde viser, at når deltagere følger med digitalt, er der behov for tydelighed om hvilke kanaler, de kan bruge, samt behov for eksperter og ordstyrere til at besvare eller videreformidle deltagernes spørgsmål. En god digital deltageroplevelse kræver desuden god billed- og lydkvalitet, hvorfor der er behov for det rette udstyr og ekspertise.
Hjørring Kommune ser perspektiver i at benytte digitale medier og platforme ved fremtidige naturmøder, hvor det fysiske møde kan suppleres af muligheden for at streame og engagere sig online. De digitale muligheder kan også støtte op om Naturmødets relevans mellem afholdelse af de fysiske møder, fx ved online debatter og et online arkiv.
Du kan læse om hvordan arrangementet forløb i denne nyhed på Naturmødets hjemmeside.