24. juni 2020
Bliv inspireret af andre kommuner: Sådan kan du bruge teknologiradaren
Kommunernes Teknologiradar er et digitalt værktøj, som viser forskellige teknologiers modenhed i kommunerne. Det er et dialogredskab som kommuner kan bruge i drøftelser og prioriteringer af teknologilandskabet i deres egen kommune.
Men hvordan kan man helt konkret bruge den? Hvem skal man drøfte den med og hvordan?
Brug Teknologiradaren til overblik, sammenligning og prioritering
Kommunerne kan grundlæggende set bruge teknologiradaren til at:
- få overblik over modenheden af de teknologier, der er relevante for kommunerne
- få et grundlag for at drøfte og prioritere, hvordan I kan og vil bruge teknologi, når I udvikler jeres opgaveløsning
- udfylde jeres egen teknologiradar og sammenligne med det kommunale gennemsnit i Kommunernes Teknologiradar
Brug Teknologiradaren på forskellige niveauer
Med Teknologiradaren og det billede den viser kan i bruge den til drøftelser på forskellige niveauer
1. Drøftelse i jeres digitaliseringsteam, - afdeling, eller -styregruppe
Brug radaren blandt jer som arbejder dedikeret med digitalisering og teknologi. Har vi i digitaliseringsteamet overblik over hvilke teknologier der bliver brugt i kommunen? Hvor ligger I selv henne i forhold til gennemsnittet fra radaren? Brug den udfyldte radar til at vurdere jer op i mod og prøv også at lave jeres egen radar.
Svendborg Kommune
I Svendborg Kommune brugte de radaren i digitaliseringsteamet til at plotte Svendborg ind i radaren ved at tegne skyer rundt om hver teknologipunkt i radaren ud fra hvor Svendborg lå i forhold til gennemsnittet. Den kortlægning tog de med til direktionen.
Holbæk Kommune
I Holbæk Kommune drøftede de teknologiradaren i deres Styregruppe for digitalisering og velfærdsteknologi. Den bidrog til dialog omkring yderligere muligheder og forventninger til digitalisering af kommunen. Radaren har også været anvendt i dialoger med kerneområderne for at tydeliggøre de teknologiske muligheder og dermed bidraget til et fælles udgangspunkt for den digitale udvikling.
2. Opspil til direktion eller politikere
Brug radaren til at drøfte med direktion eller politikere: Hvor står i teknologisk set i kommunen? Hvilken tilgang har vi i kommunen? Er vi frontrunners, fast followers eller måske knap så fast igen? Er der nogle områder vi gerne vil være teknologiske spydspidser på?
Sorø Kommune
I Sorø Kommune har de særligt kigget på KLAR-teknologierne. KLAR-teknologier er teknologier i radaren, der er vurderet klar til implementering, hvor der findes bred kommunal erfaring og mange eksempler på tværs af fagområder. Sorø har brugt KLAR-teknologierne til at vurdere, hvor de skal rykke og ikke vente længere med at prøve teknologierne af. Med det billede af KLAR-teknologierne vil kommunen motivere politikerne til at prioritere ”Hverdagsdigitalisering” – digitalisering, hvor man har teknikken og viden til at implementere inhouse, og der-for hurtigt kan gå i gang. Politikerne skal for budget 2021 beslutte om de skal oprette en investeringspulje til bl.a. ”Hverdagsdigitalisering”, for at sikre kapaciteten til at rykke hurtigt.
Svendborg Kommune
I Svendborg Kommune holdt stabschefen og en digitaliseringskonsulent et oplæg for deres direktion om det teknologiske landskab i kommunen placeret i forhold til gennemsnittet på teknologiradaren. Det gav input til hvor kommunen var henne rent teknologisk og en drøftelse af, hvilken tilgang til teknologi, de havde i kommunen.
Allerød Kommune
I Allerød Kommune har de indtænkt teknologiradaren i kommunens digitaliseringsstrategi 2020. Strategien er forankret i direktionen, digitaliseringsstrategiens temaer er defineret af kommunens økonomiudvalg, og drøftet i kommunens øvrige politiske udvalg. Det er fortsat under udarbejdelse og skal drøftet i økonomiudvalget til august. Teknologiradaren er indtænkt i Digitaliseringsstrategien som væsentligt værktøj til at skabe teknologisk indsigt og overblik, og bliver et pejlemærke på indfrielse af strategiens intension, og således målrette den digitale indsats til gavn for kommunens borgere.
3. Dialog på fagområder
Teknologiradaren består af 6 forskellige radarer, som viser teknologibilledet på de enkelte fagområder. De forskellige ”fagradarer” kan bruges til at tage en dialog i et fagområde. Det kan fx være faciliteret af en digitaliseringskonsulent eller ske på et temamøde om digitalisering og teknologi på fagområdet. Drøft fx: Er vi gode nok til at bruge teknologi i opgaveløsningen? Lykkes vi med KLAR-teknologierne? Samarbejder vi med andre om AFPRØV-teknologier?
Allerød Kommune
I Allerød Kommune har de fx brugt radaren på de tekniske områder til at lade sig inspirere og udfordre omkring digital modenhed og muligheder, en proces der fortsat foregår. Fagområderne har, faciliteret af kommunens digitaliseringskonsulenter, en diskussion af, hvordan det teknologiske billede ser ud på området, og hvor man gerne vil bevæge sig hen fx inden for ”Smart City”, IoT, Droner m.v. for at sikre robust drift og god borgerservice. Radaren har gjort det nemt at forholde sig struktureret til emnet, og breder debatten ud til mange forskellige teknologier.