26. januar 2022
Aarhus’ Skodrobot kan automatisere opsamling af skrald
Arbejdet med digitale løsninger i Aarhus Kommune er forankret i ITK (Innovation, teknologi og kreativitet), som er en del af Kultur og Borgerservice, men løser opgaver for hele kommunen.
I ITK City Lab afprøver man nye teknologier og har særligt arbejdet med IoT, droner, robotter og Kunstig Intelligens. Med udgangspunkt i en national robotstrategi har ITK City Lab særligt fokuseret på udendørsrobotter og hvordan man kan gøre kommunen mere effektiv og samtidig bringe erhvervslivet mere i spil.
En skodrobot til et skodproblem
Et konkret problem i såvel Aarhus Kommune som i mange andre kommuner er smidte cigaretskod, der præger bybilledet. Det koster Aarhus Kommune 3 kr. at opsamle ét cigaretskod. Der vil altså være en væsentlig besparelse at hente på området, hvis man kan automatisere opgaven ved brug af autonome robotter. ITK besluttede i 2019 at afsøge mulighederne i samarbejde med erhvervslivet. De deltagende robotvirksomheder KK Tech og Capra Robotics deltog igennem et OPI-samarbejde, der sikrede at alles interesser blev tilgodeset. Projektet er økonomisk støttet gennem kommunens Velfærdsteknologisk OPI-pulje.
Projektet forløb over et år fordelt på to af kommunes magistratsafdelinger, to styrelser og i tæt samarbejde med de to samarbejdsvirksomheder. Altså et projekt med mange interessenter, men som har været et godt eksempel på, hvordan man kan gå sammen om at løse konkrete udfordringer. ITK har været projektledere på forløbet og samtidig stået for udviklingen af computer-vision-teknologi til genkendelse af cigaretskod. Capra Robotics har udvikle den mobile robot, som bruges som grundlæggende platform, mens KK Tech har udviklet støvsugerenheden som monteres ovenpå.
Udover mange stakeholdere og tekniske udfordringer undervejs har ITK også måtte arbejde med udfordringer i forhold til lovgivning. En ny færdselslov har gjort det muligt for robotter at køre, der hvor færdselsloven gælder. Der gælder til gengæld nogle ret specifikke krav til robotterne i forhold til tid, sted, hastighed m.m.
Aarhus Kommune har søgt om tilladelse til at robotten må køre på havnearealet i kommunen, men har fået afslag på den første ansøgning. Nu arbejder man på at blive mere specifik på hvor og hvornår, man vil køre med robotten, så man forhåbentligt kan få en godkendelse.
Bedre by og livskvalitet
Håbet er at skodrobotten på sigt kan opsamle andre typer af skrald (eksempelvis tyggegummi) og på den måde vil skabe større opmærksomhed omkring skrald i bybilledet, og være med til at understøtte positive adfærdsændringer hos kommunens borgere.
Kontaktpersoner
Søren Tranberg Hansen, htso@aarhus.dk
Jesper Askov Bonde Petersen, pjea@aarhus.dk