07. januar 2020
Projekt ExorLive – digital genoptræningsplaner
Lemvig Kommune skriver:
Hvad kan løsningen?
Exorlive er en online træningsdatabase som giver medarbejdere (fysio- og ergoterapeuter) mulighed for, at sammensætte et træningsprogram til en borger, blandt over 5.000 eksisterende øvelser, som ligger i databasen. Der er mulighed for at gemme tidligere sammensatte træningsprogrammer som skabeloner, så man ikke skal udvælge de enkelte øvelser hver gang.
Hver træningsøvelse er beskrevet med billeder og tekst (som terapeuten også kan rette i) samt en video, hvor man ser øvelsen udført. Videodelen skal sikre en større grad af korrekte udførelser af træningsøvelser. Terapeuten kan også vælge sværhedsgrad og antal gentagelser. Træningsprogrammerne kan udskrives, sendes som mail eller deles på elektroniske devices’.
Exorlive giver borgerne mulighed for via træningsapplikationen, at åbne træningsprogrammet på smartphone, tablet eller computer. Medarbejderne har løbende mulighed for at sende nye opdaterede træningsprogrammer eller justere allerede planlagte træningsøvelser.
Løsningen er webbaseret og medarbejderne har mulighed for at se træningshistorik på tilknyttede borgere.
Borger, der modtager træningsprogrammet via mail eller på devices’ kan give feedback, når øvelserne er lavet.
Fysioterapeut fra Dagrehabilitering vurderer, at ExorLive er let at navigere rundt i for terapeuter, samt er den gjort meget enkel for borgere. Se eventuelt link.
Værdi: Hvem får gavn af løsningen?
- Borgere med ortopædkirurgiske udfordringer
- Borgere med komorbiditet (flere samtidige sygdomme)
- Borgere med nedsat fysisk funktionsniveau
- Borgere med håndskader
- Borgere med fuldtidsjob og familie
Borgeren vil få større frihed og fleksibilitet i hverdagen til træningen, da borgeren selv kan bestemme tidspunkt og sted for træningen. Borgeren skal derfor ikke møde ind i Dagsrehabilitering eller vente på at en fysioterapeut kommer ud.
Borgeren bliver mere ansvarlig for træningen, samt en større del af egen træning, da borgeren med teknologien har større chance for, at huske alle øvelser og udfører øvelserne korrekte.
Borgeren får en mere kontinuerlig træning, hvor de vil opleve en større sikkerhed og tryghed i træningen pga. terapeuten løbende kan følge med, og justere til.
Borgeren skal have kognitive ressourcer til at kunne benytte teknologien, og forstå øvelserne. Fysioterapeuten vurderer at det er meget individuelt fra borger til borger, hvor stort kendskabet og trygheden til IT er.
Hvis borgeren vælger at træne andre steder, fx motionscentre, så vil teknologien ikke stigmatisere borgeren ved at man skal have smartphonen frem, da det er normalt at tage ens smartphone frem og bruge den alle steder.
OBS-punkter
Det tager tid at implementere teknologien, da det går ind og ændrer i medarbejdernes arbejdsgange. Det første halve år brugte tovholderen meget tid på at få det inkorporeret i afdelingen. Men da terapeuterne begyndte at kunne se fordele ved det, så tog det fart.
I gennemsnit vurderer terapeuterne i dagrehabiliteringen, at de sparer 2-3 opfølgninger ved de borgere som benytter ExorLive
Et godt råd: Giv det tid, effekten kommer på et tidspunkt!
Status: Implementeret
Link: https://www.youtube.com/watch?v=LS-E9q8HRjw
Kontaktperson
Anders Bagger, Implementeringskonsulent, Lemvig Kommune